Volgens Adam Wright van het Amerikaanse onderzoeksbureau Ipsos vinden mensen het prima om advertenties te bekijken als de bijbehorende content overeenkomt met iets waarvoor zij anders hadden moeten betalen. "Als het om amateurfilmpjes gaat, vragen internetters zich af waarom zij advertenties moeten kijken om die gratis geplaatste content te zien", aldus Wright tegen de New York Times.

Gratis toegang

Het onderzoek van Ipsos, waarvoor Amerikaanse internetters boven de 12 jaar zijn ondervraagd, wijst uit dat driekwart van de online videokijkers het 'redelijk' zegt te vinden wanneer zij reclame zien bij gratis tv-programma's of films. Tweederde vindt reclame redelijk bij gratis toegang tot muziekvideo's, kort nieuws of sportfragmenten.

YouTube

Bij amateurvideo's noemt een kleine meerderheid van de respondenten het 'onredelijk' als er reclame wordt vertoond. Dit is met name interessant voor sites als YouTube, die hopen te verdienen aan advertenties. YouTube plaatst nu al advertenties, maar alleen bij gelicentieerde content van mediabedrijven.

Volgens Wright van Ipsos zullen echter uiteindelijk ook de amateurvideo's reclame gaan bevatten. Consumenten begrijpen steeds beter dat zij de gratis content te danken hebben aan advertenties. Alleen zijn sommige vormen van reclame beter te slikken dan andere", aldus Wright.