Google hoeft geen aanpassingen te maken om advertenties nog duidelijker te scheiden van organische resultaten. Dat oordeelt het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) na een klacht.

Printje voldoende voor vonnis

In eerste instantie oordeelde de voorzitter van de RCC dat Google de reclamewet wel overtrad. Er was te weinig contrast tussen het lichtgele blokje met AdWords en de witte achtergrond van organische resultaten. Google moest de site aanpassen.

De voorzitter had echter niet naar een daadwerkelijk computerscherm gekeken, maar alleen naar een door de klager uitgeprint screenshot. Een flater, en de voltallige commissie floot de voorzitter dan ook terug.

Digibete flater

“De voorzitter heeft zijn oordeel dat de advertenties boven de zoekresultaten (top ads) onvoldoende als reclame herkenbaar zijn gebaseerd op de door klager overgelegde print, terwijl Google een internetdienst is die uitsluitend op een computerscherm en nooit op papier wordt geleverd. De vraag of top ads op een zoekresultatenscherm voldoende als reclame herkenbaar zijn, dient dan ook op een computerscherm beoordeeld te worden."

In hoger beroep is de klacht tegen Google nu wederom afgewezen. De klager stelde dat de AdWords voor visueel gehandicapten of dyslectici niet zijn te onderscheiden van de organische resultaten.

Helaas voor visueel gehandicapten

Maar visueel gehandicapten zijn niet het juridische criterium, dat is de 'maatmanconsument', oftewel de gemiddelde internetter. “Deze heeft intensieve en langdurige ervaring met zoekmachines en met Google. Hij heeft een gemiddeld gezichtsvermogen en gemiddelde monitorinstellingen op zijn computer.

Voor deze consument is voldoende duidelijk dat top-ads in het geel gekleurde vlak reclame zijn. Het onderscheid tussen top-ads en zoekresultaten wordt visueel voldoende duidelijk gemaakt door de kleur geel in combinatie met de mededelingen “Advertenties met betrekking tot" en “Waarom deze advertenties", concludeert het College van Beroep.

Helder onderscheid

Google is uiteraard blij met het vonnis. “Het doet ons goed om te zien dat we deze zaak gewonnen hebben. De Reclame Code Commissie en het College van Beroep hebben bevestigd dat we een helder onderscheid maken tussen advertenties en de organische zoekresultaten", aldus Google Nederland in een reactie aan Webwereld.