De officiële release van de derde editie van Firefox vond plaats gisteravond om 7 uur Nederlandse tijd. Mozilla heeft de afgelopen weken een flinke promotiecampagne op poten gezet, waarbij het de internetgemeenschap oproept om op de dag van de release met zoveel mogelijk mensen Firefox 3 te downloaden, om zo een Guiness wereldrecord te vestigen. Aan deze oproep is zo massaal gehoor gegeven dat zowel de Mozilla-site als speciaal in het leven geroepen Download Day-site enkele minuten na de release al onbereikbaar raakten.

Wie de software probeerde te updaten via de ingebouwde updatefunctie in Firefox, kreeg ook foutmeldingen, maar dat had volgens Mike Schroepfer, hoofd engineering bij Mozilla niets met de drukte te maken: "De grote hoeveelheid aanvragen heeft de servers van Mozilla overbelast, er wordt nu hard gewerkt om deze weer werkend te krijgen. De foutmeldingen binnen Firefox zelf worden veroorzaakt omdat de release vandaag alleen geldt voor nieuwe downloads". De updatefunctie zal later deze week worden geactiveerd. De storing zou uiteindelijk een uur duren.

Streefgetal 5 miljoen

Mozilla hoopt met het organiseren van de Download Day een wereldrecord te vestigen voor het downloaden van software. Een dergelijk record bestaat tot op heden nog niet, dus een specifiek getal dat gehaald moet worden is er niet. Als persoonlijk doel laat Mozilla op de recordsite echter weten het aantal downloads van Firefox 2, dat op 1,6 miljoen staat, te willen verbeteren.

Dit doel is inmiddels al ruim bereikt, want zo'n veertien uur na de release stond de teller al op 4,6 miljoen downloads. Op de site geeft Mozilla eveneens aan dat 5 miljoen downloads een mooi streefgetal zou zijn en het ziet ernaar uit dat dit getal met gemak zal worden gehaald.

Niet revolutionair, maar evolutionair

Ondanks de slimme marketing, is Firefox 3 volgens Ray Valdes, browseranalist bij onderzoeksbedrijf Gartner Inc geen revolutionaire nieuwe versie die het bedrijf in staat zal stellen om aanzienlijk meer marktaandeel bij Microsoft weg te snoepen. Valdes zegt dat de software wel een aantal handige nieuwe functies bevat, maar dat Firefox 3 zakelijke gebruikers die vertrouwen op Internet Explorer, niet zal kunnen overhalen om over te stappen. Valdes noemt de browser dan ook vooral evolutionair, niet revolutionair.

Nieuwe functies

Firefox 3 bevat een aantal verbeteringen ten opzichte van de voorgaande versie. Zo is er een nieuwe adresbalk, ook wel de 'Awesome Bar' genoemd, die gebruikt kan worden om pagina's te doorzoeken die een gebruiker eerder heeft bezocht. Daarnaast is de browser voorzoen van bescherming tegen malware, met behulp van een Google-techniek, die gebruikers waarschuwt wanneer zij een potentieel gevaarlijke site bezoeken. Ook is het opslaan en beheren van Favorieten verbeterd en wordt de browsergeschiedenis overzichtelijker en praktischer opgeslagen.

Record?

Of Firefox daadwerkelijk een nieuw record zal vestigen met haar Download Day is niet duidelijk. Zelfs wanneer het aantal downloads alle verwachtingen overstijgen, is het nog maar de vraag of Guiness de recordpoging officieel wil maken, omdat zij, zoals op de recordsite staat vermeld 'zeer veel van dit soort aanvragen krijgen en ze niet al die aanvragen kunnen honoreren'. Desalniettemin zal Mozilla na afloop van Download Day alle gegevens overhandigen aan Guiness, waarna het ongeveer een week zal duren voordat bekend wordt of er echt een record is gevestigd.