Dat bepleiten Red Hats chief technology officer Brian Stevens en Paul Cormier, executive vice president engineering tijdens een interview met Webwereld op de Red Hat Summit in Boston.

Microsoft en Novell sloten in 2006 een overeenkomst, waarbij zij afspraken elkaar te helpen met virtualisatie en andere gebieden waar de software van de twee partijen kan samenwerken. De twee kochten bovendien licenties op elkaars patenten voor die gebieden. De overeenkomst leverde Novell 308 miljoen dollar op, terwijl Microsoft eindelijk een bevestiging van zijn patenten kreeg van een Linux leverancier.

Dwaalspoor

Novell heeft echter slechts een korte tijd van zijn overwinning kunnen genieten, bepleit Stevens. Red Hat biedt inmiddels dezelfde functionaliteit als die Novell dankzij de overeenkomst heeft ontwikkeld. "We hebben zonder formele overeenkomst met Microsoft volledige interoperabiliteit van onze virtualisatie met Windows bereikt", zegt Stevens. "De deal over het intellectueel eigendom voor interoperabiliteit was een dwaalspoor, volkomen overbodig."

Microsoft zou zich inmiddels ook beseffen dat de juridische dreigementen tegen open source zinloos zijn, bepleit Stevens. Dat zou bijvoorbeeld blijken uit een nieuw programma dat vorige week werd onthuld, waarmee Microsoft extra ondersteuning voor virtualisatie biedt. "Microsoft beseft zich dat het niet langer glas op de weg kan strooien", observeert Stevens.

Marketing

De overeenkomst bepaalde tevens dat Microsoft 70.000 licenties voor Novell Suse Linux kocht en een marketing budget beschikbaar stelt. Hoewel Novell sindsdien een flinke omzetstijging heeft ondergaan, bestrijdt Red Hat dat Novell daardoor nu meer software verkoopt. "Het is niet duidelijk in hoe verre Novell groeit dankzij de overeenkomst met Microsoft, en in hoe verre de firma autonoom groeit. Microsoft heeft een dubbele agenda die meer op Red Hat gericht is dan op Novell", zegt Cormier. Daarmee suggereert hij dat Novell vooral bedoeld was om Red Hat in de juiste richting te duwen. Red Hat heeft namelijk zo'n 80 procent van de Linux-markt in handen.

"Novell heeft gratis marketing geregeld", vult Stevens aan. "Een leider kan zich dat niet veroorloven. Een leider moet het voor de sector opnemen. Wij zijn altijd bereid geweest om financiële winst op de korte termijn op te offeren om de interoperabiliteit van de hele softwaresector te verbeteren. We zullen ook in de toekomst die rol op ons nemen."

Afwijzing

Red Hat heeft samenwerkingsovereenkomsten met Microsoft altijd afgewezen omdat de softwaregigant een patentlicentie verplicht stelt. De Linuxleverancier wijst een overeenkomst echter niet op voorhand af. "We willen graag dat Microsoft nog veel verder gaat", zegt Cormier. "Zij hebben een interoperabiliteitsovereenkomst met Novell. We gaan met alle plezier nog veel dieper."

Microsoft en Red Hat overleggen regelmatig, bijvoorbeeld in de standaardenorganisaties waar beide lid van zijn. De twee hebben op dit moment echter geen onderhandelingen over een mogelijke interoperabiliteit.