De grootste Linux-leverancier ter wereld zal zich vooral richten op de bedrijfsmarkt, onderstreept marketingtopman Michael Chen in een posting op het Red Hat blog.

Red Hat is vooral bekend vanwege zijn serversoftware. Voor de desktop-markt biedt het Red Hat Enterprise Desktop voor bedrijven, die vooral wordt gebruikt op workstations. Ook ontwikkelt de firma een Global Desktop voor bedrijven in opkomende markten, waar de concurrentie met Microsoft minder zwaar is.

Volgens Chen zijn er andere manieren van ondersteuning en andere toepassingen nodig voor de consumenten-desktop dan voor de 'Enterprise Linux Desktop'. Eén van de doelen voor de komende jaren is ervoor te zorgen dat deze desktop-producten goed aansluiten bij de server- en middlewareproducten.

Suse

De nieuwe strategie van Red Hat lijkt hiermee op die van Novell, dat zich ook richt op Linux-desktopsoftware voor bedrijven. Het zal enige tijd duren voordat er een grote markt is voor Suse Linux voor consumenten. Volgens Novell-baas Ronald Hovsepian zal het bij de desktop-markt de komende drie tot vijf jaren vooral om bedrijfssoftware gaan.

Uitstel

Het uitstel van de vorig jaar aangekondigde Red Hat Global Desktop (RHGD) zou volgens het bedrijf komen door zakelijke problemen. De RGHD is speciaal ontwikkeld voor opkomende markten zoals Brazilië, Rusland, India en China, waar de software via een aantal Intel-partners zal worden verspreid. Dit zal binnen enkele maanden gebeuren, meldde Red Hat in de blogpost.

Ubuntu

Eerder maakte Ubuntu bekend dat de volgende versie van de desktop-Linux-distributie voor 24 april gepland staat. Ubuntu is juist vooral populair onder consumenten, en probeert vanuit die positie de zakelijke markt op te komen. Zo biedt de nieuwste versie een aantal beheertools, en heeft Ubuntu sinds 2005 een serverversie.