In februari sloten Microsoft en Red Hat een overeenkomst om elkaars besturingssystemen te valideren, testen en ondersteunen op hun respectievelijke virtualisatieplatformen. Dat blijkt nu steeds beter te gaan.

In juli kwam Microsoft al met open source-drivers die het makkelijker maken om Linux bovenop Hyper-V te draaien en nu heeft Red Hat op zijn beurt drivers uitgebracht om Windows als virtuele machine beter te laten draaien op Linux.

Voor netwerk en storage

Het gaat om twee drivers. De netkvm driver is een ndis miniport driver (Network Driver Interface Specification) voor netwerkverbindingen en de viostor is een Storport miniport driver voor opslagsystemen.

Windows Server ondersteunt vanaf versie 2003 Windows Storport die gebruik van high-performance aansluitingen mogelijk maakt, zoals fibre channel- en RAID-adapters. Deze aansluitingen zijn van belang voor high-end storage leveranciers. De Storport-driver geeft de KVM hypervisor dus meer kansen in het datacentra.

Op het KVM-blog noemt ontwikkelaars Haydn Solomon de release van de Windows-drivers "interessant". Hij is optimistisch over de mogelijkheden voor de aankomende nieuwe versie 5.4 van Red Hats Enterprise Linux-uitvoering. Het KVM-project wijdt een aparte pagina aan de nieuwe drivers.

Bron: Techworld.nl.