Red Hat bood al een versie van Red Hat Enterprise Linux voor HPC-omgevingen, maar klanten moesten zelf de tools erbij zoeken die nodig zijn om een HPC-omgeving te bouwen en beheren. Die tools zitten nu allemaal in de Red Hat HPC Solution, zo belooft de leverancier.

De Red Hat HPC Solution combineert Red Hat Enterprise Linux 5.2 met de Platform Open Cluster Stack 5. Deze clusteringsoftware heeft Red Hat in licentie genomen van Platform Computing.

Samen met Dell en Platform Computing heeft Red Hat de Platform Open Cluster Stack ontwikkeld die het uitrollen, beheren en draaien van de Red Hat HPC Solution moet vereenvoudigen. Daarnaast levert Red Hat onder andere de devicedrivers, een cluster installer, beheertools en een job scheduler genaamd Platform Lava.

Goedkoper alternatief?

Met de HPC Solution biedt Red Hat naar eigen zeggen een goedkoper alternatief voor Microsofts HPC Server 2008. De prijzen van de twee producten zijn echter lastig naast elkaar te zetten. Red Hat brengt 249 dollar per node per jaar in rekening en dat is inclusief technische ondersteuning, patches en software-updates. Microsoft berekent eenmalig 475 dollar per node. Voor onderhoud en software-updates moeten Microsoft-klanten een Enterprise Assurance-contract voor drie jaar afsluiten. Microsoft maakt echter pas op 1 november bekend hoeveel zo’n driejarig contract gaat kosten, wat een kostenvergelijking lastig maakt.

Markt openbreken

Red Hat is met afstand de grootste leverancier van commerciële Linux-besturingssystemen. De HPC-markt, van oorsprong het speelterrein van Linux, is echter in handen van concurrenten waaronder Novell met zijn SUSE Linux Enterprise Server. Red Hat hoopt die markt nu open te breken door het aanbieden van een gecombineerde bundel.

Ook Microsoft is een relatief nieuwe speler op de HPC-markt met een totaalpakket in de schappen. Vorige maand kondigde Microsoft samen met Cray een 'persoonlijke supercomputer' aan met daarop HPC Server 2008. De Cray CX1 kost mininaal 25.000 dollar en moet HPC naar de desktop brengen.

Bron: Techworld