Onder de naam Red Hat Cloud Foundations komt het bedrijf met een groot aantal mogelijkheden om bedrijven hun applicaties in een cloud te laten draaien. Daarbij hebben die klanten zelf de keuze of dat in openbare of private clouds gebeurt. De Linux-leverancier kondigt dit aan op de openingsdag van zijn Summit-bijeenkomst in Boston.

Zelf doen

Red Hat Cloud Foundations stelt klanten in staat om clouds te ontwikkelen en te beheren en die infrastructuren en platforms zelf weer als dienst aan te bieden. Red Hat stelt dat zijn cloud-aanbod het enige echte alternatief is voor het Azure-platform van Microsoft.

Cloud Foundations Edition One is per direct beschikbaar. Het komt met zowel een implementatiegids voor het snel en eenvoudig opzetten van een private cloud als een uitgebreide referentiearchitectuur. Dat laatste omvat stap-voor-stap instructies, scripts en instellingen voor het ontwikkelen en inrichten ervan.

Amazon doet al mee

Vorig jaar startte Red Hat met het Certified Cloud Provider-programma. Webwinkel Amazon was de eerste deelnemer. Dat programma wordt uitgebreid, met nieuwe leden als IBM, NTT en Savvis. Onder het Cloud Provider-programma biedt Red Hat onder meer voorgeconfigureerde ‘images’ van zijn software aan waarin configuraties en beveiligingsinstellingen specifiek zijn toegesneden op de cloud.

Gecertificeerde cloud providers kunnen via het programma elke willekeurige ondersteunde virtualisatieoplossing gebruiken, van Red Hat zelf, maar ook van anderen zoals Microsoft of VMware.

Stilzwijgen over RHEL 6

Red Hat heeft ook versie 2.2 van zijn virtualisatiesoftware RHEV (Red Hat Enterprise Virtualization) geïntroduceerd. Nieuw daarin is de ondersteuning van een virtuele desktop infrastructuur (VDI). Met een conversietool kunnen op VMware of XEN gebaseerde virtuele machines naar de kernel-based virtual machine van Red Hat worden overgezet.

En op basis van de ook op de Summit naar buiten gebrachte overeenkomst tussen Red Hat en Cisco kan Virtual Network Link van Cisco in RHEV worden geïntegreerd. Daardoor wordt het beheer van virtuele servers identiek aan het beheer van fysieke servers.

Maar over de releasedatum van RHEL 6, waarover Webwerelds zustersite Channelworld eergisteren berichtte, is tijdens deze Red Hat-bijeenkomst nog steeds niets bekendgemaakt.

Bron: Channelworld.