Red Hat bouwt samen met de ontwikkelaars van CentOS een heel nieuwe versie van deze Linux-distro voor bedrijven. CentOS is een open source-kloon van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) maar mocht van Red Hat nooit verwijzen naar die naam. Sterker nog, toen CentOS in 2004 verscheen zou Red Hat gedreigd hebben met een rechtszaak als CentOS niet vlug die verwijzing zou schrappen.

180 graden gedraaid

Red Hat biedt als dienst ondersteuning voor bedrijven. Het bedrijf verdedigt deze zakelijke meerwaarde fel en heeft bijvoorbeeld de RHEL-code eerder verpakt met patches, zodat het moeilijker is om distributies te bouwen uit RHEL. Maar Red Hat is nu 180 graden gedraaid en het bedrijf werkt zelfs mee aan een nieuw CentOS.

Met de hulp van Red Hat kan CentOS de zakelijke Linux-distro beter geschikt maken voor de zakelijke markt. Zo werkt Red Hat samen met partijen als OpenStack en OpenShift Origin en zulke Red Hat-componenten kunnen worden toegevoegd aan CentOS. Voor Red Hat is het voordeel dat zakelijke CentOS-gebruikers vervolgens support bij hen kunnen inkopen.