Whitehurst deed zijn voorspelling tegen Computerworld tijdens een promotiebezoek aan Australië ten behoeve van het Open Source Collaborative Innovation-programma.

Besparen

In augustus presenteerde zijn bedrijf Red Hat, leverancier van commerciële Linux-besturingssystemen, 29 procent hogere kwartaalcijfers dan in dezelfde periode in 2007. Volgens Whitehurst kiezen veel klanten van gesloten software als het economisch slechter gaat steeds vaker voor open source, vanwege de financiële voordelen. "Verschillende cio's vertelden mij dat zij voorheen alleen Microsoft gebruikten en geen enkele open source-producten. Omdat zij moesten bezuinigen riepen ze onze hulp in om met open source kosten te besparen", aldus Whitehurst.

Sommige gebruikers van WebLogic of WebSphere wilden deze producten vervangen door JBoss-software van Red Hat, merkte Whitehurst. De Red Hat-baas denkt dat open source er binnen zes tot negen maanden beter voor zal staan dan de concurrentie.

Veiligheid in Rusland

Een meerderheid van de Red Hat-klanten, zo'n 12 procent, zijn telecombedrijven, gevolgd door overheden en financiële dienstverleners met ieder 10 procent. In een eerder interview zei Whitehurst dat de neergang van deze laatste sector weinig gevolgen heeft voor zijn bedrijf. Wel wil de ceo zich niet meer alleen op bedrijven maar ook op de consumentenmarkt profileren.

Red Hat schijnt het met name goed te doen bij defensie, veiligheidsbedrijven en veiligheidsdiensten, vertelt Whitehurst nu. In Rusland zouden alle toepassingen van leger en overheid slechts kunnen draaien op Red Hat Enterprise Linux (RHEL). "Dat is wel ironisch, omdat SE Linux, de kern van de veiligheidstechnologie voor Linux, is geschreven door de Amerikaanse National Security Agency ( NSA)", aldus Whitehurst.