Vandaag de dag heeft elke cloud zijn eigen unieke API waarmee ontwikkelaars de cloud-dienst gebruiken. Voor elke nieuwe cloud-dienst moeten ze met een nieuwe API leren werken en nieuwe code schrijven. Met het project Deltacloud wil Red Hat één REST-gebaseerde API aanbieden, zodat ontwikkelaars slechts één keer code hoeven te schrijven waarmee ze verschillende cloud-diensten kunnen beheren. Achter die gezamenlijke API heeft Deltacloud drivers voor elke cloud-dienst. Met de Deltacloud Portal krijgen gebruikers bovendien een webinterface, waarmee ze de toestand en statistieken van hun clouds kunnen bekijken, virtuele machines van de ene cloud naar een andere kunnen migreren en images kunnen beheren.

Geen vendor lock-in voor hypervisor

Opvallend is dat Red Hat hierdoor clouds interoperabel maakt op het vlak van de hypervisor, iets wat andere producenten van hypervisors die de cloud-wereld betreden juist lijken te vermijden. Zo werkt VMware's vCloud Express alleen met zijn eigen vSphere virtualisatieplatform. Ook het onlangs aangekondigde Xen Cloud Platform gebruikt enkel zijn eigen hypervisor Xen. Deltacloud daarentegen beschikt op dit moment over drivers voor Amazon EC2 (dat Xen gebruikt) en privéclouds gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux met KVM. In de toekomst komt er ook ondersteuning bij voor privéclouds op basis van VMware ESX en de publieke cloud Rackspace.

Open source

De Deltacloud API en Portal zijn gelicentieerd onder de LGPL en GPL en te downloaden van de website. Daar is ook documentatie te vinden voor de API, voor de drivers, om zelf nieuwe drivers voor een cloud-dienst te ontwikkelen (in de programmeertaal Ruby), en een eenvoudige Ruby-client. Bron: Techworld