Red Had wil met de publicatie inzage verschaffen over de invloed van patenten op open source. Gebruikers van open source software kunnen dan bovendien voorkomen dat zij ten onrechte worden beschuldigd van patentschendingen.

"We hopen dat dit document een handig hulpmiddel zal zijn bij het wegnemen van bestaande juridische dreigingen en ook bij het voorkomen van nieuwe dreigingen op dit gebied in de toekomst," schrijft Rob Tiller, assistent general consel bij Red Hat op een bedrijfsblog.

De schikking van de patentzaak is uniek omdat de schikking zowel ontwikkelaars als gebruikers van de Red Hat software beschermt. Daarmee is het de eerste overeenkomst met een patenttrol die voldoet de voorwaarden van de General Public License versie 3 (GPLv3).

Bescherming en regels

Toch publiceerde het bedrijf niet alle details omtrent de schikking. Zo blijven financiële details geheim.

Wat wel in het document is opgenomen is een grote hoeveelheid aan juridische details op het gebied van bescherming van patenten en regels die ervoor moeten zorgen dat dergelijke claims in de toekomst niet meer kunnen worden gemaakt richting Red Hat en richting producten die zijn afgeleid van Red Hat-software. Tiller: "In de overeenkomst hebben we ons niet alleen gericht op Red Hat, maar ook op upstream en downstream leden van de gemeenschap die betrokken is bij het ontwikkelen, gebruiken, aanpassen en distribueren van code die gebruikt wordt in producten van Red Hat en in communityprojecten die Red Hat sponsort, waaronder Fedora."

Toekomst van GPL veilig

Vooral dit laatste is belangrijk, omdat gebruikers van Red Hat software beschermt tegen juridische zaken zoals de zaak waarvoor de schikking is getroffen, en daarmee de toekomst van de GPL-licentie veilig stelt.

Red Hat schikte de rechtszaak die in 2006 was aangespannen door Firestar vorig maand. Firestar beweerde dat het JBoss' Hibernate product één van har patenten schond.