De gesprekken liepen echter al spaak nog voordat de overeenkomst tussen Microsoft en Novell, Red Hat's grootste concurrent, werd getekend, zo stelt de topman. In een interview met Reuters wilde Szulik geen duidelijkheid geven of Red Hat op dit moment weer in gesprek is met Microsoft.

Als Red Hat besluit om een patentovereenkomst te tekenen met Microsoft riskeert het bedrijf het recht kwijt te raken om belangrijke onderdelen van zijn besturingssysteem te mogen distribueren. Veel van de code van Red Hat Enterprise Linux is namelijk gedistribueerd onder de general public license versie 2 (gplv2). Een update van die licentie gplv3, die vrijdag wordt uitgebracht, verbiedt bedrijven om Linux-software te distribueren als zij patentovereenkomsten sluiten, zoals Microsoft en Novell hebben gedaan.

De Free Software Foundation (FSF), dat de gplv3 heeft opgesteld en veel van de rechten van de code die wordt gebruikt in Red Hat Enterprise Linux in handen heeft, heeft deze clausule opgenomen om open-sourcesoftwareontwikkelaars te ontmoedigen om zulke overeenkomsten te sluiten. Volgens de schrijvers van de licentie ondersteunen deze overeenkomsten Microsoft's claim dat Linux en andere open-sourcesoftware patenten van Microsoft schenden.

In november 2006 kondigden Novell en Microsoft een partnerschap aan waardoor het Suse Linux- en Windows-platform beter op elkaar aan moeten sluiten. Ook vrijwaren de bedrijven elkaar van eventuele patentclaims. Microsoft heeft recent ook soortgelijke patentovereenkomsten gesloten met Linux-distributeurs Xandros en Linspire, dat voorheen bekend stond als Lindows.