Red Hat-ontwikkelaar Gavin King heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan Ceylon. Deze nieuwe programmertaal zou in zakelijke omgevingen de vervanger moeten worden van Java. De ontwikkelaar heeft de programmeertaal in het geheim ontwikkeld. Hij presenteerde zijn project op de QCon conferentie in Peking.

Leren van de fouten van Java

King deed die presentatie zonder dat Red Hat daar vooraf veel bombarie over maakte. Java-expert Marc Richards pikte het onderwerp op en gebruikte Google Translate om de website van QCon te vertalen. Daar vond hij verschillende slides van de presentaties. De kans is groot dat het project onder de radar was gebleven als Richards de vertaalcomputer niet had gebruikt.

Op zijn weblog zegt Richards dat het duidelijk is dat Ceylon Project tot doel heeft een programmertaal en software ontwikkelkit (SDK) voor het bedrijfsleven te creëren. De taal is ontworpen met zowel de successen als de fouten van Java in het achterhoofd. De taal is zo gemaakt dat het zou moeten draaien op de Java Virtual Machine (JVM).

Juiste medicijn voor Java

Net zoals Java ondersteunt Ceylon bijvoorbeeld statische typering maar bijvoorbeeld ook hogere-orde functies, zoals Python ook doet. Net zoals bij Java moet de taal echter wel eenvoudig te leren en te lezen zijn. Ceylon haalt ook veel onderdelen van de programmeertaal uit Microsofts C#.

Volgens Richards is Ceylon het juiste medicijn voor Java. Die programmeertaal is extreem populair, robuust en leesbaar maar kan niet langer evolueren. Ontwikkelaars stappen volgens hem daardoor steeds vaker over naar talen als Python, C# en Groovy. Met de komst van Ceylon zouden die programmeurs daar wel eens naartoe kunnen trekken.

'Nog veel werk te doen'

Hoewel de programmeertaal op zich af is, lijkt er nog veel werk te doen. Er is bijvoorbeeld nog geen compiler of SDK beschikbaar voor Ceylon. Het is ook de vraag in hoeverre Ceylon bestaande Java code of bibliotheken kan gebruiken. Als de programmeertaal het echt over wil nemen van Java, zou de backwards compatibiliteit erg belangrijk zijn.

Richards stelt in ieder geval dat Red Hat de strijd tegen Java in haar eentje niet aan zal kunnen. Het bedrijf zal daar hulp nodig hebben van de Java en open source gemeenschappen. Wat extra hulp van grote bedrijven zou daarnaast ook welkom zijn volgens de expert. Richards denkt daarbij direct aan Google en Apache. Die staan vanwege de manier waarop Oracle met Java omgaat op voet van oorlog met dat bedrijf.