De financiële sector is een van de belangrijkste klanten van Red Hat. Ondanks deze grote afhankelijkheid, groeit de firma gestaag door, vertelt Jim Whitehurst in een interview met de IDG nieuwsdienst.

Filmstudio's

Volgens Whitehurst bedient Red Hat nu nog maar een klein gedeelte van de markt voor bedrijfstoepassingen. "[Red Hat moet] ervoor zorgen dat we commercieel in staat zijn om op de mainstream markt uit te breiden", aldus Whitehurst. Daarmee doelt hij onder meer op samenwerking met onafhankelijke softwareleveranciers en grote bedrijven als Accenture en EDS om beter te kunnen strijden tegen Microsofts Windows.

Op de totale markt voor it-infrastructuur, die volgens onderzoeksbureau IDC een waarde van 200 miljard dollar vertegenwoordigt, is Red Hat maar "een kleine speler", meent Whitehurst. Een kwart van die markt is gebaseerd op Red Hat Linux, al gaat die omzet uiteraard niet alleen naar Red Hat.

'Goed verteerbaar model'

De financiële dienstensector maakte al in een vroeg stadium gebruik van Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Red Hat merkt er nog weinig van dat deze sector onder vuur ligt van de economische crisis. Volgens Whitehurst ligt dat aan het open-source business model op basis van abonnementen. "Dat model is goed verteerbaar voor ondernemingen. We gebruiken het al jaren en nog niemand heeft het ons kunnen nadoen", aldus een trotse Whitehurst.

Vanwege het abonneemodel heeft Red Hat al inkomsten in de boeken staan tot in het komende fiscale jaar. Zo kan het bedrijf realistische groeiscenario's geven, meent Whitehurst. Verder hoopt hij op groei op de consumentenmarkt, met name onder gebruikers van de gratis community-versie van Red Hat Linux, Fedora. Volgens Whitehurst zou het voor sommige Fedora-gebruikers goedkoper zijn om een licentie van Red Hat aan te schaffen.

'Niet gratis kopiëren'

Red Hat overweegt daarnaast om het aantal licenties strenger te controleren. Bedrijven betalen voor elke computer of server waarvoor zij ondersteuning wensen. De ceo vermoedt dat veel bedrijven meer systemen hebben draaien dan waarvoor zij betalen. "Sommige bezitters van één kopie van RHEL bellen ons 100 keer per jaar. Dat betekent waarschijnlijk dat zij meer dan één systeem draaien. We moeten onze klanten laten weten dat zij niet gratis kunnen kopiëren, ook al gaat het dan om open-source", waarschuwt Whitehurst.