Telecity Redbus is een van de grootste spelers in de Nederlandse markt en heeft drie datacenters in Amsterdam met een rechtstreekse aansluiting op de AMS-IX. Telecity nam Redbus, dat groot is geworden door met de prijzen te stunten, eind vorig jaar over en heeft naar nu blijkt besloten de prijzen te verhogen.

Diverse grote klanten van Telecity Redbus hebben te horen gekregen dat de prijzen aanzienlijk zullen worden verhoogd. In sommige gevallen zelfs met 40 tot 60 procent.

Volgens Telecity Redbus is er echter geen sprake van een prijsverhoging. "Deze percentages kloppen niet", stelt Jeroen Schlosser, operations manager Telecity Redbus.

"Onze prijzen liggen zelfs nog onder het niveau van 2000. Toen was er een overschot. De afgelopen tijd begint datacenterruimte schaars te worden, dat zien we in de prijs terug. Nog steeds zijn we nog niet terug op het prijsniveau van begin 2000."

"Wel heeft de stroombehoefte van servers een hele grote groei doorgemaakt. Een rack vraagt tegenwoordig soms wel 6000 Watt, waar dat vroeger nog 1000 Watt was. Veel providers hebben het energiecomponent niet meegenomen in hun prijzen en snijden zich dus nu in de vingers."

Prijsstijging

Volgens Telecity Redbus wordt de vermeende prijsstijging veroorzaakt door de hogere stroomkosten en niet omdat zij de prijs per vierkante meter hebben verhoogd. "Het enige dat wij doen is het verbruik aan de klant berekenen. Als een klant meer stroom gaat verbruiken, dan wordt dit doorberekend", stelt Schlosser.

Diverse grote klanten van Telecity Redbus stellen echter wel degelijk een prijsverhoging voor hun kiezen te hebben gekregen, variërend van 40 tot 60 procent.

"Wij hebben al een prijsverhoging van ruim 100 procent aangezegd gekregen", zegt Arno Vis, directeur van Flexservers en moederbedrijf Netnation, een hostingbedrijf dat zijn ruimte inkoopt bij Telecity Redbus-afnemer Trueserver. "Dit is natuurlijk absurd. We onderzoeken de mogelijkheden om een eigen datacenter op te zetten voor onszelf."

Ook provider Proserve is geschrokken van de aangekondigde prijsstijging. "In ons geval is het een prijsstijging van 40 procent", verzucht Gerben van der Veen, directeur van Proserve. "Daar zijn we op z'n zachts gezegd niet blij mee. We zullen onze prijzen niet meteen verhogen. Het duurt nog wel een jaar voordat de eindgebruikers het in de portemonnee gaan voelen."

IS Interned Services doet eveneens zaken met Telecity Redbus en is geconfronteerd met de prijsverhoging. "Ook wij zijn genoodzaakt de prijzen te verhogen", zegt Laurens Lijding, commercieel directeur van IS. "Dit zal evenwel niet per direct zijn, maar vanaf volgend jaar in de prijzen worden verwerkt."

Stroomgebrek

In de hostingmarkt doen al langer geruchten de ronde dat Redbus met een dreigend stroomgebrek te kampen zou hebben. Deze geruchten worden gesterkt door het besluit van Telecity Redbus om een stroomplafond per vierkante meter in te stellen.

Van een dreigend stroomgebrek volgens Schlosser echter geen sprake. "Als we ergens geen stroomprobleem hebben, dan is het op Redbus."