Alexis Ohanian, mede-oprichter van het grote Amerikaanse forum Reddit, houdt op de stoep in New York een fel betoog tegen de aanstaande SOPA-wetgeving. Reddit ging van de week ook op zwart uit protest tegen de plannen van de Amerikaanse overheid om een vergaande antipiraterij regeling door te voeren.

Tegen piraterij

Reddit is in principe tegen piraterij. "We willen piraterij tegenhouden. Piraterij is niet goed voor zaken", zei Ohanian. Maar hoe de situatie nu wordt aangepakt wekt zijn ergernis. Veel politici die over het internet beslissen hebben namelijk geen flauw idee waar ze het eigenlijk over hebben. "We hebben meer volksvertegenwoordigers nodig die of weten waar ze over praten, of die bereid zijn om toe te geven dat ze geen experts zijn, en dat ze die expertise moeten inbrengen."

"We hebben het niet nodig dat logge overheden gaan rommelen met dingen die ze gewoon niet begrijpen", vindt de mede-oprichter van Reddit. Bovendien wordt er door vergaande wetgeving als SOPA ook innovatie tegengehouden die de entertainmentindustrie kan helpen. "Uiteindelijk gaat de beste remedie tegen piraterij waarschijnlijk komen van een briljante entrepeneur (...) Dingen als Netflix zijn goede voorbeelden van hoe piraterij bestreden kan worden door innovatie."

Daar kan goede wetgeving aan meehelpen, maar volgens Ohanian moet dat niet de kracht zijn waar een industrie zich aan moet optrekken. Het gaat niet om de wet, maar om nieuwe businessmodellen.