In een statement (doc) laat de EU-commissaris voor de Informatiemaatschappij en Media weten dat het "goed is om te zien dat nieuwe businessmodellen worden ontwikkeld, die kunnen leiden tot meer content voor een groeiend aantal consumenten".

De New York Times meldt ondertussen dat Reding vrijdag nieuwe regels zal voorstellen die het makkelijker maken om boeken te digitaliseren. Consumenten moeten sneller toegang krijgen tot boeken die niet meer gedrukt worden of waarvan de rechthebbenden moeilijk te achterhalen vallen. Om dit te bereiken wil Reding een uniform digitaal auteursrecht invoeren, zodat partijen als Google niet meer met elke nationale rechtenorganisaties apart om de tafel hoeft te zitten.

125 miljoen dollar

Vorig jaar oktober trof Google een schikking met de Amerikaanse uitgeversbond. De internetreus betaalt de uitgevers daarbij 125 miljoen dollar en omarmt een nieuw betaal- en abonnementsmodel voor online boeken. Google gaat geld vragen voor het inkijken van miljoenen boeken die niet meer gedrukt worden en ook voor zogenaamde 'wezen'; boeken waarvan de rechthebbenden niet te achterhalen zijn. De controversiële schikking is sindsdien onder de loep genomen door het Amerikaanse ministerie van Justitie omdat het Google teveel distributiemacht zou geven.

EU-commissaris Reding juicht het boekenproject van Google echter toe, Reding is drijvende kracht achter Europeana, , een site waarop Europa's culturele aanbod wordt verzameld. Ze betreurt het dat Europese landen traag zijn in het digitaliseren van boeken voor Europeana. Om het digitale aanbod op die site te vergroten is Reding groot voorstander van initiatieven vanuit het bedrijfsleven, zoals die van Google. Daarom verwelkomt Reding ook de onderhandelingen die Google voert met Franse en Italiaanse nationale bibliotheken over samenwerking bij digitaliseren. Google heeft al afspraken met bibliotheken in de VS en het Verenigd Koninrkijk om werken te digitaliseren.

Al in een eerdere speech van Reding, in juli 2009, liet Reding weten dat ze graag het einde ziet van het "nogal ideologische debat" over Google Books.

Hoorzitting

Redings positieve houding tegenover Google Books is opmerkelijk omdat de Europese Commissie eerder dit jaar liet weten dat de Google boekenschikking wordt bestudeerd. Op initiatief van commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) houdt de Europese Commissie op 7 september een openbare hoorzitting over de Google boekendeal.