Eurodusnie's Referendumwijze.nl trok vanaf 21 mei 50.000 deelnemers, terwijl Echtereferendumwijzer.nl van het Comité Grondwet Nee 21.000 keer werd ingevuld. Dit is fors minder dan de 423.000 door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) verstrekte stemadviezen via Referendumwijzer.nl.

Toch vinden de alternatieve sites dat het monopolie van het IPP nu 'definitief is doorbroken'. Immers, deze officiële stemwijzer is 'flink gepromoot door de overheid en media', zo redeneren Eurodusnie en het Comité Grondwet Nee.

De onafhankelijkheid van de IPP-stemwijzer wordt door tegenstanders van de Europese Grondwet hevig betwist. Controversiële punten uit de Grondwet worden eenvoudigweg verzwegen en aan het einde van de Referendumwijzer gestelde fundamentele vragen tellen niet mee voor het stemadvies, zo stellen zij.

"Het blijkt dan ook zo goed als onmogelijk om er als tegenstander uit de bus te komen. Verklaarde tegenstanders zoals SP-Kamerlid van Bommel, maar ook alle leden van het comité Grondwet Nee en het Eurodusnie-collectief werden door de IPP-stemwijzer getransformeerd tot enthousiaste voorstanders", aldus het nee-kamp. "Het is wat ons betreft dan ook een raadsel dat de stemwijzer in de media nog steeds een objectief instrument wordt genoemd."

Bij de alternatieve stemwijzers liggen de verhoudingen tussen ja- en nee-stemmers fundamenteel anders. Bij de wijzer van Eurodusnie komt naar schatting 35 procent na het invullen van 27 stellingen als 'overwegend voorstander' uit de test.

Bloemlezing

Twee dagen voor het referendum heeft een aantal journalisten nog een site in het leven geroepen rondom het thema grondwet. Op de site met de omineuze naam Daarzaktjebroektochvanaf.nl zijn uitspraken van Nederlandse politici verzameld. Bezoekers kunnen hier vervolgens op stemmen.

Volgens de initiatiefnemers, onder wie Webwereld-freelancer Brenno de Winter, zijn de uitspraken 'van zo'n bedenkelijk en ondemocratisch niveau dat je broek ervan afzakt'. Zij zien de site als 'monument voor later, om te laten zien wat voor idiote uitspraken politici bezigen om hun zin maar door te drukken'.