Als het Congres akkoord gaat met de begrotingsvoorstellen dan zal de federale overheid volgend jaar 50 miljard dollar aan informatietechnologie uitgeven. Dat betekent een stijging van 7 miljard dollar, zo meldt de Washington Post.

De extra uitgaven maken deel uit van Bush' plannen om het terrorisme te bestrijden. De begroting bevat onder meer het voorstel om 60 procent meer uit te geven aan computerbeveiliging.

Richard Clarke, de it-veiligheidsadviseur van Bush, heeft al voorgesteld om een nieuw internet te bouwen dat los staat van het 'gewone' internet. Dit nieuwe internet, dat alleen voor werknemers van de Amerikaanse overheid bestemd is, zou immuun moeten blijven voor virussen en aanvallen van hackers. Deskundigen schatten dat het bouwen van een dergelijk netwerk miljarden dollars kan kosten.

Voor de it-industrie zijn de begrotingsplannen een opsteker. De Amerikaanse federale overheid is nu al de grootste it-opdrachtgever ter wereld. Veel bedrijven hebben het laatste jaar juist besloten om te bezuinigen op hun it-uitgaven.

Voor anderen betekenen de begrotingsplannen van Bush minder goed nieuws. De regering bezuinigt onder meer op de uitgaven voor transport, landbouw, onderwijs en sociale zekerheid.