Amerikaanse overheidsdiensten hebben tijdens de jaarwisseling al hun aandacht nodig voor mogelijke hackpogingen van 'guerrilla-groeperingen', computeraanvallen van eigen onderdanen kunnen ze er dan niet bijhebben.

John Koskinen – hoofd van President Clintons Council on Year 2000 Conversion – heeft in een ongebruikelijke oproep gepleit voor een tijdelijke wapenstilstand. Als alle millenniumverwarring weer is geluwd, mag iedereen zijn gang weer gaan om het eventuele gebrek aan veiligheid van overheidscomputers aan te kaak stellen.

"Het nieuwjaarsweekeinde is niet echt het aangewezen weekeinde om lekken in computersystemen aan te tonen," zo stelt Koskinen tegenover persbureau Reuters.

De autoriteiten denken hun handen tijdens oud en nieuw vol te hebben aan een stortvloed aan anti-Amerikaanse activiteiten – zoals gerichte aanvallen op computers - door vijandige mogendheden. Zij zouden kunnen profiteren van de verwarring rond de wisseling. De FBI is in ieder geval in een hoge staat van paraatheid.

Alhoewel President Clinton zegt dat 99,9 procent van alle overheidscomputers millenniumproof is, overwegen diverse Ministeries en instellingen hun systemen op 31 december en 1 januari af te sluiten van internet. De millenniumbug is dan ook niet de grootste zorg, hackpogingen zijn dat wel.

Angst voor millenniumvirussen

Een ander probleem is de grote toename van millenniumgerelateerde virussen. Veel van deze nu al opduikende programmaatjes verrichten hun destructieve werk op 1 januari 2000, aldus anti-virussoftwaremaker Computer Associates.

Een Duitse overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor IT-veiligheid – de Bundesamt für Sicherheid (BSI - waarschuwt ondertussen voor al dan niet gezellig bedoelde elektronische kerst- en nieuwjaarskaarten.

Filmpjes van galopperende rendieren en spetterend vuurwerk zijn volgens de BSI maar al te vaak een dekmantel voor virussen die in een attachment bij een e-mail zitten verborgen. Een voorbeeld hiervan is het Happy99-virus, dat aan een come-back bezig is.

Andere door de BSI genoemde virussen zijn Y2Kcount en Fix2001. Het eerste is een Trojaans paard dat zich voordoet als millenniumtooltje van Microsoft. Nadat het zichzelf heeft geïnstalleerd op de harde schrijf van Windows 95 of 98 computers houdt het het internetverkeer van de gebruiker in de gaten.

Fix2001 is gevaarlijker. Zoals de naam al aangeeft presenteert ook dit virus zich als een programma dat millenniumbugs oplost. In werkelijkheid is het een worm dat de harde schijf kan wissen. Het recent ontdekte Worm.pic doet ongeveer hetzelfde (zie nieuws van 6 december).