Vandaag zal de domeinautoriteit ICANN een nieuwe overeenkomst tekenen met de Amerikaanse regering. Daarin wordt vastgelegd dat de organisatie vanaf morgen eindelijk grotendeels is losgeweekt van Washington, meldt The Economist.

Roep om onafhankelijkheid

Tot nog toe was het Amerikaanse Ministerie van Handel het enige formeel controlerende orgaan. Dit tot groot ongenoegen van veel andere regeringen en de internationale internetgemeenschap, die al jaren eisen dat de VS ICANN moeten loslaten. Ook de ICANN zelf lobbyt al lang voor meer onafhankelijkheid.

Dat lijkt nu grotendeels te gaan gebeuren. In het document, “affirmation of commitments” geheten, is het systeem van toezicht op ICANN opengegooid, weet de Economist.

Open toezicht

In de verschillende raden van toezicht zullen ook vertegenwoordigers van andere landen komen te zitten. Het betreft vier werkgebieden van ICANN: concurrentie tussen generieke topleveldomeinen, de administratie van domeinregistraties, de beveiliging van het netwerk en transparantie, aansprakelijkheid en het publieke belang. Alleen bij dit laatstgenoemde gebied houdt Washington een permanente toezichthouder van de overheid.

Het nieuwe contract heeft ook een onbeperkte looptijd, terwijl er voorheen periodiek een nieuwe overeenkomst moest worden gesloten. ICANN zal later de overeenkomst bekendmaken. Het is nog afwachten of het nieuwe contract op instemming van de internationale criticasters kan rekenen.