NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft onthuld dat de NSA samenwerkt met allerlei geheime diensten, waaronder die van Duitsland, en dat regeringsleiders zodanig beschermd zijn dat ze bij openbaarmaking van deze privacyschending buiten schot blijven. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

De Duitse regering maakt zich al weken boos over het afluisterprogramma, maar is stiekem een partner van de NSA in het afluisterprogramma PRISM, aldus de klokkenluider. De Duitse geheime dienst BND vertelde onlangs al een samenwerkingsverband met de NSA te hebben.

Politieke leiders beschermd

In Der Spiegel meldde de Duiste minister van Justitie onlangs dat veiligheid geen doel op zich moet zijn in een democratische samenleving. Bondskanselier Angela Merkel heeft president Obama het vuur aan de schenen gelegd over het afluisterschandaal.

Maar Snowden stelt dat dit een toneelstukje is. De NSA zou over een aparte afdeling beschikken die contact onderhoudt met allerlei buitenlandse geheime diensten. Hij onthult dat deze samenwerkingsverbanden zo zijn opgezet dat de politieke leiders beschermd van andere landen zijn tegen een eventuele fall-out als publiek bekend wordt hoe ze de privacy van burgers schade toebrengen.

Grootschalige samenwerking

Eerder werd al bekend dat de Amerikaanse overheid zou samenwerken met het Britse GCHQ, de geheime dienst die elektronische inlichtingen verzameld. Een oud-medewerker van de Nederlandse geheime dienst beweerde onlangs in De Telegraaf dat ook Nederland meewerkt met het internationale afluisterprogramma.

Een Kamermeerderheid eist onderzoek naar PRISM-achtige toestanden bij de Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. De politici willen weten op welke schaal de Nederlandse organisaties telecomdata opslurpen en dat moet getoetst worden aan de Nederlandse wetgeving.