Dat maakte het telecombedrijf en de gemeente Amsterdam vanochtend bekend. Tot nog toe had de gemeente en een viertal woningbouwcorporaties een controlerend belang in de commanditaire vennootschap Glasvezelnet Amsterdam (GNA) en Reggefiber een minderheidbelang van 33 procent. Die rollen zullen nu omdraaien. De gemeente zal zich op termijn zelfs geheel terugtrekken uit het project, bevestigde verantwoordelijk wethouder Maarten van de Poelgeest op een bijeenkomst.

KPN ook in diensten

Reggefiber zal het voortouw nemen in de aanleg van glasvezel naar in eerste instantie 100.000 Amsterdamse huizen. KPN zal over dit netwerk diensten gaan aanbieden, maar het blijft opengesteld voor andere dienstenaanbieders, verzekert de telecomreus.

Van de Poelgeest noemde de overeenkomst met Reggefiber van 'groot belang'. Bijkomend voordeel volgens de wethouder is dat KPN bestaande klanten inbrengt, meldt het Parool. Amsterdam hoopt met de aanleg ven het supersnelle netwerk op duizenden nieuwe banen en een stimulans voor de grootstedelijke economie.

Daarmee wordt het losstaande Amsterdamse glasproject onderdeel van de landelijke glasvezeluitrol die KPN/Reggefiber onlangs inzetten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door marktwaakhond NMa.