Het initiatief werd vandaag onthult door Jan Davids, directeur Wholesale en Business Development van Reggefiber op het FttH congres van onderzoeksbureau Telecompaper.

"Om de verglazing van Nederland te stimuleren en de toenemende vraag straks adequaat te kunnen beantwoorden, is actieve samenwerking van de belangrijkste partijen rond FttH zeer wenselijk. Het FttH Platform Nederland richt zich op juridische, politieke en communicatieve activiteiten, die de aanleg en het gebruik van glasvezel in Nederland stimuleren en mogelijke knelpunten adresseren", aldus de stichting in oprichting. De site staat nog in de steigers.

Op naar 80 procent dekking

Het meest concrete doel van de stichting: Nederland moet 2020 in de top 3-glasvezel infrastructuur van de wereld zitten met een landelijk dekkingspercentage van 80 procent.

Tot de initiatiefnemers behoren Reggefiber, KPN en glasvezelkabelfabrikant Draka. "We beginnen met een klein clubje, maar nodigen iedereen uit die iets met FttH te maken heeft om lid te worden", vertelt Davids aan Webwereld.

Het platform hoopt begin december, als de officiële lancering zal zijn, dat er al veel andere partijen zijn toegetreden. De stichting verwelkomt expliciet partijen die niet direct bij de fysieke of technische uitrol zijn betrokken, maar er wel belang bij hebben, zoals overheden, omroepen, onderwijs- en zorginstellingen.

Het platform is opgezet naar analogie met het bekendere FTTH Council Europe. "Maar het FttH Platform zal zelfstandig functioneren, we zijn geen nationale afdeling van het Europese FttH Counsil. Wel moedigt de Counsil ons initiatief aan", aldus Davids.

Glasvezel als panacee

Volgens Davids is het van groot belang om de economische en maatschappelijke voordelen van glas-tot-in-de-meterkast onder de aandacht te brengen. "Uitrol van glas is direct goed voor de werkgelegenheid. We werken met lokale aannemers en bouwbedrijven. Die branche heeft het nu extra zwaar in de crisis."

Bovendien zal glasvezel de 'kwaliteit van leven' verhogen en is het een duurzame en milieuvriendelijke technologie, predikt het FttH Platform.

Recentelijk maakte staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken bekend dat de voorwaarden waaronder gemeenten kunnen investeren in supersnelle netwerken worden versoepeld. Dit moet de uitrol van vooral glasvezel, die is gestagneerd omdat veel investeerders de hand op de knip houden door de crisis, weer vlottrekken, al benadrukt EZ dat het nieuwe beleid 'technologieneutraal' is.