De storing zou vanmorgen om 8:00 uur zijn begonnen, meldt een getroffen klant aan Webwereld. De helpdesk van de provider meldt aan klanten dat er een storing in een centrale is. Het is op dit moment niet bekend wat de oorzaak daarvan is.

Vanmiddag opgelost?

De helpdesk zegt tegen klanten dat de storing hopelijk vanmiddag is opgelost. De storingspagina van UPC vermeldt echter dat de storing om 9:06 is begonnen en naar verwachting om 10:00 is opgelost.

Daarbij houdt de klantenservice ook een slag om de arm wat de ernst van het euvel is: "Door een storing kunt u op dit moment mogelijk geen gebruik maken van uw UPC Internetverbinding." Dezelfde melding wordt weergegeven op diverse Amsterdamse postcodes voor telefonie door UPC, en zelfs voor Digitale TV. Een steekproef door Webwereld wijst uit dat televisie het op sommige locaties wel doet, maar internet dan weer niet.

Woordvoerster Maaike Scholten van UPC bevestigt rond 09.00 uur de storing maar zegt dat de provider nog niet in kaart heeft weten te brengen wat er precies aan de hand is. "We zijn er druk mee bezig. Het is nog te vroeg om inhoudelijk te reageren."

Noord-Holland

Webwereld krijgt diverse meldingen binnen dat de UPC-storing niet alleen Amsterdam raakt, maar ook steden als Haarlem, Alkmaar en Purmerend. Bovendien zou de storing vannacht al zijn begonnen en niet om 9:06 wat de storingspagina van UPC nog altijd vermeldt.

Scholten bevestigt in een tweede reactie dat de storing niet alleen Amsterdamse klanten offline haalt en onbelbaar maakt. Zij bevestigt dat het "ook andere plaatsen in Noord-Holland" betreft. Die provincie is grotendeels gebied van kabelprovider Ziggo; UPC bedient enkele steden.

Vannacht al begonnen?

De woordvoerster kan niet bevestigen of de storing vannacht al is begonnen. Diverse Webwereld-lezers melden dat zijzelf en ook Amsterdamse bedrijven vannacht al offline zijn gegaan door de UPC-storing. Scholten stelt nog dat het vooral om internet en telefonie gaat, maar houdt daarbij nog een slag om de arm.

De storingspagina van UPC geeft nu een verwachte eindtijd van 11:00 uur aan voor de storing, in plaats van de eerder vermelde 10:00. Ondertussen melden sommige klanten op Twitter dat ze weer online zijn. Anderen klagen in tweets dat ze nog steeds offline en onbelbaar zijn.

Update 1:

De grotere 'dekking' van de storing toegevoegd, alsook dat de uitval mogelijk vannacht al is begonnen.

Update 2:

Woordvoerster Scholten laat aan Webwereld weten dat er om 11.00 uur geen hinder meer is voor UPC-klanten. "We hebben vanaf 10.15 uur al het verkeer gerouteerd waarmee de storing is opgelost. In individuele probleemgevallen raden wij mensen aan de modem even aan en uit te zetten." Over de oorzaak van de storing doet Scholten geen mededelingen.

Aan dit artikel is bijgedragen door Chris Koenis.