Dit elektronische systeem verzamelt alle besluiten, aanvragen, ontheffingen en vergunningen die door de gemeenten openbaar worden gemaakt. Tot op straatniveau aan toe kunnen mensen deze informatie vervolgens per mail ontvangen. Het Gemeente Informatie Systeem ( GIS) is bedacht door Bas van Os uit Haarlem en Franck Dellenbag uit Heemstede. De twee ondernemers ergeren zich aan de moeite die burgers zich moeten getroosten om gemeentelijke informatie te vinden. Zij hopen de informatievoorziening van gemeenten met hun systeem te verbeteren. Om de dienst aan de man te brengen hebben zij contact gezocht met de Hollandse Dagbladcombinatie, uitgever van onder meer het Haarlems Dagblad en de Gooi & Eemlander. Het Haarlems Dagblad bijt het spits af en gaat zaterdag als eerste met deze nieuwe vorm van elektronische dienstverlening van start. Dit proefgebied beslaat negen gemeenten in de regio rondom Haarlem.

Informatiebrei

"Gemeentes leveren hun informatie nu veelal via huis-aan-huisbladen. Deze worden vaak niet of nauwelijks gelezen. Als lokale overheden hun informatie al online zetten, is het nog steeds een brei aan informatie. Wij proberen nu orde in de chaos te scheppen", aldus Franck Dellenbag. Abonnees (de dienst kost 7,50 euro per half jaar) kunnen zelf kiezen in wat voor soort informatie zij geïnteresseerd zijn. De informatie wordt vervolgens wekelijks per mail bezorgd. "De geboden informatie is ook nog eens erg specifiek", licht Dellenbag toe. "Dit komt omdat alleen de voor de abonnee relevante berichten worden geselecteerd. Het Haarlems Dagblad reageerde dan ook positief op ons voorstel."

Postcode

GIS maakt gebruik van de postcode om de juiste informatie te selecteren. Dit gebeurt momenteel aan de hand van de vier cijfers plus de eerste letter. "Dat is dus ongeveer een straal van ongeveer vijfhonderd meter rondom jouw eigen postcode", zegt de bedenker. "Als de test slaagt zullen we ook de tweede letter gebruiken, waardoor de informatie nog specifieker wordt. Ook andere uitgaven van HDC zullen dan mogelijk gebruik gaan maken van dit systeem."