Dat is de strekking van het nieuwe rapport 'Internet Traffic Exchange: Market developments and Policy Challenges' van de OESO. Het huidige uitwisselsysteem van dataverkeer tussen de duizenden providers werkt prima en ook nog eens vrijwel gratis en zonder juridische bemoeienis, terwijl de telecomsector te maken heeft met overheidsregulering, dichtgetimmerde juridische overeenkomsten tussen providers en volkomen andere verdienmodellen.

Nu de telecomsector zich steeds meer richt op IP-technologie is er een groot risico dat de verouderde prijsmodellen en regulering uit de telecomsector gaan conflicteren met het meer efficiënte internetmodel van verkeersuitwisseling. Door een duidelijke grens te stellen tussen de twee modellen kunnen reguleringsautoriteiten voorkomen dat de inefficiënties van de traditionele voicemarkt grip krijgen op het internet, zo zeggen Bill Woodcock en Dennis Weller in een rapport voor de OESO.

Internettolweg is dus niet gewenst

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is het adviesorgaan van 34 landen, waarvan de meesten Europees, maar ook van Chili, Verenigde Staten, Canada, Japan en Zuid-Korea. Het onderzoek van de OESO is gestart in 2010 en staat dus los van de plannen van de Europese telecomsector, verenigd in ETNO, om het internet meer te reguleren, een internettolweg. Dat willen ze doen via de VN-organisatie ITU, die in december daarover vergadert.

Maar het bestaande internet functioneert juist uiterst efficiënt, goedkoop en is het grote voorbeeld van hoe de vrije markt kan werken, zegt Rudolf van der Berg, werkzaam bij het directoraat voor Wetenschap, Technologie en Industrie bij de OESO.

“In het rapport wordt aangegeven dat de meer dan duizend netwerken van de internetproviders elke dag een exabyte aan data verwerken en dat aan elkaar doorgeven zonder dat daarvoor contracten zijn opgesteld of formele afspraken zijn gemaakt.” Zo’n locatie is bijvoorbeeld de Amsterdam Internet Exchange, waar bijna 2 terabit per seconde uitgewisseld wordt door meer dan 500 partijen.

Geen vuistdikke contracten

Daar waar elke overeenkomst tussen de telecomoperators niet zonder vuistdik contract kan worden afgesloten in samenspraak en met grote bemoeienis met (in Nederland) de OPTA en het ministerie van Economische Zaken, wordt 99,5 procent van alle overeenkomsten voor directe uitwisseling van internetverkeer afgedaan met een 'handshake', dus geen geschreven contracten tussen internetproviders en geen uitwisseling van geld, zegt Van der Berg. “Dat scheelt enorm veel tijd en geld, zorgt voor betere service en kwaliteit voor de klanten en bevordert de innovatie."

De Europese telecomoperators lijken de huidige regulering van telefonie over te willen zetten naar het internet, waarbij contentleveranciers zouden moeten betalen voor de content die zij naar internet service providers sturen. Dit zou betekenen dat overheden hier prijsregulering moeten opleggen.

Dat moet dus worden voorkomen, zegt Van der Berg. “Dit vereist dat de regelgevende instanties moeten toestaan dat telecommunicatie- en niet-telecommunicatie-exploitanten de markt kunnen ingaan om te concurreren. Waar de ontwikkeling van het internet is nu al minder dan bevredigend is komt dat vaak voort uit juist dat gebrek aan voldoende liberalisering.”

Later deze ochtend een achtergrondartikel over de grote technische verschillen in het afhandelen van verkeer door internetproviders en telco's.