Voorlopig kunnen alleen bedrijven tegen betaling gebruikmaken van de reisadviezen van de Reisinformatiegroep. Bedrijven kunnen een speciale planner op hun site laten draaien, waarmee een bezoeker een reisadvies van deur tot deur kan krijgen. Geschreven routebeschrijvingen die kunnen verouderen, worden daarmee overbodig.

De Reisinformatiegroep heeft al langer ervaring met het verstrekken van reisinformatie aan het bedrijfsleven. De organisatie levert sinds april 2003 ov-informatie aan bedrijven. Daar komt nu de route-informatie over autoritten bij.

De Reisinformatiegroep denkt met de vergelijkingsinformatie meer zogeheten keuzereizigers – mensen die voor een bepaalde rit een keuze maken tussen auto of OV – te kunnen verleiden om met alternatieven te gaan reizen.

De eerste site die de gecombinaarde auto- en ov-informatie op zijn site toepast, is de huizensite Funda. Mensen die een huis willen kopen, kunnen op Funda bijvoorbeeld zien hoelang ze met de auto en/of het openbaar vervoer onderweg zijn van hun nieuwe woning naar hun werk.

Bij het bepalen van de reistijd per auto maakt de Reisinformatiegroep gebruik van historische filegegevens, zodat de reiziger een idee heeft tot hoeveel vertraging de files kunnen leiden. Ook vergelijkt de dienst de reistijd per auto, het openbaar vervoer en een combinatie van die twee (P&R).

CO2-planner

In de loop van dit jaar krijgt de nieuwe dienst er nog een CO2-planner bij, die vergelijkt hoeveel vervuiling de reis per auto en per openbaar vervoer veroorzaakt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het type auto en het aantal inzittenden.

De dienst is vooralsnog alleen beschikbaar voor bedrijven en instellingen, die de applicatie bijvoorbeeld op hun contactpagina kunnen zetten. Ook voor advertentiesites is de dienst interessant, denkt de Reisinformatiegroep. "Bij een vacature kun je zien hoe de reistijd naar de werkgever is. En als een particulier een tweedehands auto aanbiedt, zie je hoe je daar per openbaar vervoer kunt komen."

"We verdienen geld met deze dienst, omdat bedrijven ons hiervoor betalen", vertelt Aarnout Mijling, woordvoerder van de Reisinformatiegroep. Om die reden verschijnt de nieuwe dienst voorlopig ook niet op 9292ov.nl. "Maar uiteindelijk sluiten we niet uit dat op termijn gedeeltes van de dienst ook daar beschikbaar wordt gemaakt voor het grote publiek."