Arjan Wollie, helpdeskmedewerker bij een van de callcenters waarmee @Home zaken doet, besloot een maand geleden een handleiding op internet te zetten waarin hij uitlegt hoe Windows XP is te gebruiken in combinatie met het kabelnetwerk van @Home. Officieel biedt @Home namelijk geen ondersteuning aan Windows XP. Alleen 95, 98, Me, 2000 en NT 4.0 worden toegestaan. Aangezien de provider zelf geen oplossingen heeft voor de mensen die in het bezit zijn van XP, besloot Wollie klanten met vragen hierover door te verwijzen naar zijn site. Deze stond op de 5 MB serverruimte die elke klant van @Home tot zijn beschikking heeft. Gedurende de maand november sluiten monteurs van @Home klanten die een pc met Windows XP hebben gewoon aan op het netwerk, zo stelt gebruikersgroep [email protected]. Als zij vervolgens problemen blijken te ondervinden, krijgen ze geen ondersteuning.

`Censuur'

Ondertussen trekt de site van Wollie steeds meer bezoek. Totdat @Home het afgelopen weekend besloot de site te sluiten. [email protected] maakt zich ernstig zorgen over de gang van zaken en spreekt zelfs van censuur. "Er is geen enkele procedure gevolgd, maar men zou wel volgens de aanvullende voorwaarden hebben gehandeld. Volgens @Home is de site in overleg met de abonnee verwijderd. Dit staat echter lijnrecht tegenover het verhaal van de abonnee", zo stelt [email protected] Er worden wel vaker pagina's van abonnees door providers verwijderd, maar een dergelijke maatregel wordt doorgaans genomen bij illegale zaken, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van kinderporno. Tot nu toe heeft de gebruikersgroep nog geen bevredigend antwoord van @Home gekregen. Integendeel, Arjan Wollie werd eerder deze week bij zijn baas op het matje geroepen. Hij wordt volgens [email protected] beschuldigd van het naar buiten brengen van bedrijfsgeheimen. Inmiddels heeft al wel een kopie van de originele help-pagina van Wollie onderdak gevonden bij [email protected]

`Wachten is op Microsoft'

@Home-baas Nils Kijkuit onderschrijft in grote lijnen het verhaal van de gebruikersgroep. "Ons beleid is dat we voorlopig nog geen ondersteuning geven aan Windows XP. We hebben op dit moment onvoldoende zinvolle informatie van Microsoft hierover ontvangen. Pas als we alles binnen hebben, zullen we XP ondersteunen." Hetzelfde gebeurde overigens in eerder stadium met Windows 2000. Wollie heeft volgens Kijkuit niet volgens de richtlijnen gehandeld, waarop hij gewezen zou zijn. "Waarschijnlijk is het allemaal met de beste bedoelingen gebeurd, maar wij kunnen niet dit tolereren." Kijkuit stelt dat de site niet is afgesloten vanwege verkeerde informatie (`daar kan ik niet over oordelen'), maar vanwege het feit dat ten onrechte de indruk werd gewekt dat het om officiële informatie van @Home zou gaan, onder meer door het gebruik van logo's. Aan de kopie op [email protected] zegt Kijkuit niets te willen doen. Hoe het verder met Wollie afloopt, is een zaak voor het callcenter waar hij werkt en niet voor @Home, zo benadrukt Kijkuit.