De oude reclame, een video van 74 seconden, is gepubliceerd op Youtube en is daar behoorlijk populair. Donderdag was de video al ruim een half miljoen keer bekeken. Het idee voor de video is afgeleid van een oude reclame van Apple waarin 1984 van Orwell wordt nagebootst.

William Coulson, de advocaat die optreedt uit naam van de copyrighthouder van George Orwells boek 1984, is minder blij met de nieuwe advertentie. Coulson is nog niet van plan om een rechtszaak te starten, maar let wel extra scherp op.

De video wordt door presidentskandidaat Barack Obama gebruikt in zijn campagne in de strijd tegen zijn rivaal Hillary Clinton.

Gina Rosenblum, hoofd van het bedrijf Rosenblum Productions, zegt dat de politieke advertentievideo inbreuk pleegt op het copyright van het verhaal 1984 van Orwell. "We erkennen dat dit een expressie is van een politieke mening dat wordt beschermd onder het recht op vrijheid van meningsuiting, maar we willen laten weten dat we copyrightkwesties zeer serieus nemen als het gaat om één van de grootste boeken ter wereld", aldus Rosenblum.

Rosenblum verkreeg de copyrights over '1984' toen de weduwe van George Orwell, Sonia Orwell, in 1981 overleed. De copyrights gelden ten minste tot 2044.