Het softwarebedrijf heeft afgelopen weekend uitnodigingen naar de pers gestuurd voor een evenement rond IE9 in San Francisco op 10 februari. Het gaat vrijwel zeker om de introductie van IE9 RC, aldus ZDNet.

De eerste publieke beta van IE9 heeft Microsoft op 15 september uitgebracht. Sindsdien heeft Microsoft op basis van alle feedback nog twee extra developer previews uitgebracht. Het bedrijf kan voordat de definitieve versie klaar is nog aanpassingen maken in onder meer de user-interface en de snelheid van het laden van pagina's.

Privacy en ActiveX-filter

Microsoft heeft in de release candidate onder meer de privacyfunctie rond het delen van locaties toegevoegd, meldt de site WinRumors. De softwaregigant werkt ook aan een 'ActiveX filter', aldus WinRumors. Met dat filter is het mogelijk ActiveX-elementen op sites te beheren. Ook heeft Microsoft de interface van de browsertabs en knoppen verbeterd. Verder toont de downloadmanager nu ook de overdracht\snelheid van elke download.

Half april final release

Begin januari maakte Microsoft bekend dat de publieke betaversie meer dan 20 miljoen keer is gedownload. Daarmee is het de meest gedownloade testeditie van IE ooit.

De definitieve versie van IE9 volgt waarschijnlijk binnen twee maanden. Een logisch moment voor de lancering is Microsofts MIX-conferentie half april. De nieuwe versie van de Microsoft-browser kent als belangrijkste vernieuwingen onder meer een minimalistisch uiterlijk en hardware-acceleratie voor zwaardere grafische toepassingen. Site-ontwikkelaars kunnen ook eigen IE9-verwijzingen via zogeheten jumplists toevoegen aan de taakbalk in Windows 7.

Marktaandeel

Alle versies van Internet Explorer samen hebben nu een wereldwijd marktaandeel van 57 procent, gevolgd door Firefox (23 procent) en Google Chrome (10 procent). IE8 is op dit moment met een marktaandeel van 33 procent de meestgebruikte browserversie wereldwijd. Het verouderde IE6 staat nog altijd op 13 procent. IE9 kan niet worden gebruikt op Windows XP.