De aanpak verschilt nu veel met veel die van andere softwareproducenten, die alleen bij grote versienummers een nieuwe set aan functionaliteit introduceren. OpenOffice.org verwacht op deze manier het pakket sneller te kunnen uitbreiden en daardoor ook beter te kunnen concurreren met andere producten.

Voor gebruikers betekent het dat zij niet langer een jaar op nieuwe mogelijkheden hoeven te wachten. Ontwikkelaars zien de resultaten van hun bijdrage sneller in de programmatuur dan voorheen.

Anders testen

De beslissing om deze manier van werken te introduceren blijkt al in augustus vorig jaar op een ontwikkelaarsconferentie te zijn genomen en heeft invloed op het hele project. Zo wordt niet alleen in het maken van de software opeens anders gewerkt, maar moet ook anders worden getest. De testrondes worden korter en meer gericht op de nieuwe functionaliteit.

De nieuwe versies blijven ook de nodige lapmiddelen bevatten om bestaande problemen te verhelpen. Op dit moment leveren Novell en Sun Microsystems de grootste bijdragen aan OpenOffice.org.