Vrijdag begint het proces tegen vier verdachten en hun internetprovider. Hen wordt niet alleen schending van auteursrecht ten laste gelegd, maar ook lidmaatschap van een criminele organisatie.

Voor auteursrechteninbreuk geldt een maximale straf van vier jaar cel plus boete, maar als het Openbaar Ministerie lidmaatschap van een criminele organisatie kan aantonen, kan er zes jaar cel straf geëist worden, zo meldt de Telegraaf.

De verdachten werden anderhalf jaar geleden samen met vier anderen gearresteerd wegens hun betrokkenheid bij de websites. Opsporingsdienst FIOD-ECD deed op negen plaatsen invallen, waarbij servers en de administratie van de sitebeheerder in beslag werden genomen.

Volgens de aanklager droegen 40.000 internetgebruikers bij aan het aanbod op de twee sites en waren er nog veel meer gebruikers die bestanden van de website plukten. Volgens de advocaat van de Shareconnector-beheerder zou het gaan om een proefproces. Hij zegt dat het aanbieden van links naar (illegale) bestanden, zoals de betrokken websites dat deden, niet illegaal is.

De verdachte beheerder ontkent eveneens iets te hebben gedaan wat niet door de beugel kon. Er stonden volgens hem nooit illegale bestanden op de computers van de betrokkenen, maar alleen een index met codes die naar bestanden op Edonkey verwezen. Advocaat C. Spreksel die provider The Mindlab Hosting verdedigt, zegt dat schending van het auteursrecht niet aan de orde is.

De drie betrokken advocaten zeggen volgens de Telegraaf onafhankelijk van elkaar dat justitie zich heeft laten misleiden door Stichting Brein, die de FIOD-ECD attendeerde op de sites. Directeur Tim Kuik verklaarde tegenover het dagblad stellig dat er wel sprake is van een misdrijf. De advocaten vinden dat justitie het eigen onderzoek dat Brein inleverde niet objectief beoordeeld heeft.