De pogingen van Microsoft om Open XML door de ISO-standaardisatie te loodsen zijn ontaard is een schandelijke rel, zo stelde it-analist David Mitchell van Ovum deze week op een Microsoft-bijeenkomst. Hij verwacht dan ook dat 'radicalen' de beslissende Ballot Resolution Meetings (BRM) van de ISO, volgende week in Genève, zullen gaan verstoren. Dat meldt PC Pro.

Gestoorde radicalen

Volgens Mitchell zijn er twee soorten mensen betrokken bij de standaardenstrijd tussen ODF en Open XML : brave demonstranten en geestelijk gestoorden. Beide soorten zijn overigens in beide kampen vertegenwoordigd. "Een aantal argumenten en commentaren zorgen voor een fatsoenlijk technisch debat. Maar er zijn ook een heel aantal radicale activisten die alleen maar protesteren om onrust te stoken", aldus Mitchell.

En dat niet alleen. Tegenstanders van Open XML verlagen zich tot intimidatie, zo weet Mitchell. "Mensen hebben getracht om te achterhalen wie van de gedelegeerden voor de BRM in welk hotel overnachten. Veel stemmingsronden vinden pas op de laatste dag plaats. Als je dan geen oog dicht hebt gedaan [door lawaaiprotesten] verander je misschien je stemgedrag", aldus Mitchell.

Volgens Mitchell maken veel opponenten van Open XML van een mug een olifant met hun kritiek op kleine foutjes in de OOXML Ecma-standaard. "Dat Microsoft fouten maakt betekent nog niet dat het iets in z'n schild voert. Mensen maken specificaties, mensen bouwen software, mensen maken fouten." Veel nee-stemmers hanteren dan ook oneigenlijke argumenten om tegen Open XML te zijn.

Gelijktijdig 'ODF-congres'

Er is nog meer voer voor complotdenkers. Gelijktijdig met de ISO-vergadering organiseert OpenForum Europe, dat wordt gedomineerd door ODF-adepten, namelijk een eigen congres. Ook in Genève, zelfs in hetzelfde congrescentrum.

Dat is geen toeval. Sterker nog, OpenForum heeft een uitnodiging uit doen gaan naar alle ISO-delegaties om vooral, tussen alle Open XML vergaderingen door, ook sessies van het OpenForum-symposium mee te pikken.

In een reactie heeft Alex Brown, de voorzitter van de BRM-vergaderingen, al eerder gemeld 'dat hij teleurgesteld zal zijn als de organisatoren [van OpenForum] verwachten dat ISO-gedelegeerden hun vergadersessies verlaten, omdat dat de legitieme participatie in het BRM-proces zou ondermijnen.'

Graham Taylor, de baas van OpenForum Europe, belooft echter dat er geen ordeverstoringen zullen plaatsvinden, zo meldt Infoworld. De OpenForum-sessies zijn zó gepland zodat ze juist niet precies op dezelfde tijd plaatsvinden als de BRM-sessies. Bovendien is het OpenForum-congres véél breder dan alleen bestandsformaten, zo bezweert Taylor in een reactie op Brown.