Om alle evenementen die in Nederland plaats vinden tijdens Koninginnedag op een rijtje te zetten zijn er inmiddels verschillende mobiele applicaties beschikbaar. Twee apps springen qua publiciteit en mogelijkheden uit. Beide apps dragen de naam ‘Koninginnedag 2011’.

Geen alleenrecht

Rondom deze Koninginnedag-apps ontstond eind vorige week een relletje. Roeland Landegent, de maker van de eerste app, beschuldigde zijn concurrent op Twitter van kopiëren. Zo zou de concurrent nieuwe features die Landegent in zijn app gebouwd had een dag later ook toegevoegd hebben.

Landegent zegt tegen Webwereld dat hij zeker niet denkt het alleenrecht op features zoals het Wilhelmus te hebben. Hij vindt het echter wel opvallend dat zijn concurrent die features exact een dag na de update waar hij ze in verpakte toe heeft gevoegd. De eerste versie van de concurrerende app kwam één dag na zijn eerste versie. Landegent erkent daarom dat de maker van de app hetzelfde idee moet hebben gehad.

Van geen kwaad bewust

De Amsterdammer zegt het vooral dom te vinden dat er uit het kamp van de concurrentie vervelende reacties en lage waarderingen in de app store kwamen. “De Nederlandse internetwereld is zo klein dat je mensen beter te vriend kunt houden”, meent hij.

Concurrent Peter Schreuder is zich van geen kwaad bewust. Hij zegt dat zijn applicatie een week eerder dan die van Landegent in de app store stond. De 16-jarige ondernemer zegt bovendien geen inhoud gekopieerd te hebben: “Mijn app heeft ruim vijfhonderd evenementen terwijl die van hem er maar vijftig heeft”, stelt Schreuder.

Het toevoegen van de features is volgens Schreuder puur toeval. “Wij hadden die functies zoals Twitter al langer in de planning staan”, zegt hij. “Wij waren bovendien al in januari met de applicatie begonnen terwijl hij pas in maart met ontwikkelen begon”, aldus de ondernemer.

Beide apps zijn erg compleet

Landegent zegt niet echte de behoefte te hebben om er nog op te reageren. Door goeie marketing en korte lijntjes met Apple krijgt zijn applicatie veel publiciteit en staat de app al een hele week in de top 10 van meest gedownloade applicaties. Ook de vervelende aanmerkingen onder zijn app zijn verwijderd.

Beide apps geven in ieder geval een goed beeld van de evenementen in Nederland. De app van Schreuder lijkt zich meer op kleinschaliger evenementen lijkt te richten terwijl die van Landegent zich eerder concentreert op de grotere. De applicatie van Landegent is voor 79 cent in de App Store van Apple verkrijgbaar terwijl gebruikers van Android hem gratis kunnen downloaden. Schreuder biedt zijn applicatie alleen in de App Store aan, eveneens voor 79 cent.