Tot die conclusie komt het financieel-economisch onderzoeksbureau AME Research in een nieuw rapport. Het bedrijf onderzocht de prestaties van 31 Nederlandse of gedeeltelijk Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, van giganten als Philips en KPN, via ASML en TomTom tot TIE en AND International.

Koersen blijven dalen

Het beeld dat daaruit naar voren komt is weinig rooskleurig. Beleggers hebben in de eerste vijf maanden van 2008 al 'een keihard oordeel geveld' over de Nederlandse ICT fondsen (slechts 6 van 31 behaalden koerswinst) maar de strafexercitie is nog lang niet ten einde. AME voorspelt namelijk dat de beurskoersen in de tweede helft van 2008 waarschijnlijk nog 'verder onder druk' komen te staan.

Belangrijkste aanleiding voor dit koersgekwakkel zijn dalende winstmarges bij veel ICT bedrijven de laatste jaren. Ook de rentestijging en de inflatie zullen de beurskoersen van ICT fondsen de komende maanden geen goed doen.

Prooi voor 'hedgehonden'

De achterliggende oorzaak is volgens AME dat de Nederlandse ICT branche gebukt gaat onder een 'gebrek aan flexibiliteit op de kapitaalmarkt en de arbeidsmarkt'. Bovendien is het bedrijfsbeleid te weinig gericht op aandeelhoudersrendement en te veel op het polderieke 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'. Dat maakt de sector kwetsbaar voor buitenlandse concurrentie én de gevreesde buitenlandse durfkapitalisten die meer marktwaarde uit Nederlandse bedrijven willen persen, goedschiks of kwaadschiks.

ASML, TomTom, Brunel Exact en Neways hebben zich hiertegen het beste beschermd, maar dat geldt niet voor Philips, Logica en Atos Origin, stelt AME. Atos ligt inmiddels al enkele maanden onder vuur van twee hedgefondsen, al er is nu een voorlopig bestand bereikt tussen de Frans-Nederlandse automatiseerder en de hedgefondsen Centaurus en Pardus.

Elektronicareus Philips staat onderaan op de gecombineerde prestatie-index (van nul tot vijf sterren) van het onderzoeksbureau, de AME Rating. En dat is ook de private equityfondsen niet ontgaan. Momenteel loopt een aantal hedgefondsen zich warm om Philips het vuur aan de schenen te leggen, zo bevestigt AME-analist Adriaan Meij desgevraagd aan Webwereld.

Sterfhuis Getronics

Over het lot van Getronics schrijft Meij enigszins melancholisch: "De manhaftige poging die Getronics heeft ondernomen om een multinational te worden is uitgemond in een georganiseerde sterfhuisconstructie waarbij de laatste onderdelen bij KPN terecht gekomen zijn en nu deels doorverkocht worden."