Het 'op grote schaal branden en illegaal downloaden van cd's en het gebrek aan adequate regelgeving hieromtrent' dragen bij aan de malaise in de muziekindustrie. "In Nederland is de verkoop van singles in de afgelopen drie jaar gehalveerd en de verkoop van albums met ruim een kwart teruggelopen", stelt Warner. De contracten met enkele Nederlandse artiesten, waaronder Ilse de Lange en Krezip, worden ontbonden. "Ilse de Lange krijgt een compensatie zodat ze zelf nog een plaat kan maken", zegt Albert Slendebroek, directeur van Warner Music Benelux. Directe aanleiding voor de reorganisatie is de overname van Warner Music door een groep investeerders. De investeerders legden 2,6 miljard dollar neer voor het muziekbedrijf, maar eisen nu wel dat Warner 200 miljoen dollar bezuinigt. De Nederlandse artiesten van Warner worden daarvan het slachtoffer. "We zijn hier niet als Zweden, waar ze elk jaar twee wereldwijde artiesten lanceren die de verliezen elders kunnen goedmaken", aldus Slendebroek.

Oma

Ondanks de reorganisatie is Slendebroek optimistisch over de toekomst. Hij verwacht veel van nieuwe 'business-modellen', zoals legale muziekdiensten. "In Amerika is het dankzij iTunes heel simpel om online muziek te kopen. Zelfs mijn oma kan daar downloaden. Als dat hiernaartoe komt, komt het wel goed." Tegelijkertijd moeten aanbieders van illegale muziek harder worden aangepakt, meent Slendebroek. "In de Verenigde Staten gebeurt dat al." Hij verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat dat ook in Nederland zover is. "Dat gaat allemaal geregeld worden." Ook denkt Slendebroek dat het steeds vaker zal gebeuren dat artiesten en bands contracten sluiten met bedrijven. "Dan sluit je bijvoorbeeld een contract met Unilever dat zij de eerste twintig songs van een artiest bij hun producten mogen verkopen. Misschien verdien je op die manier nog wel meer dan met de verkoop van cd's."

In elk gat een Free Record Shop

Slendebroek geeft toe 'dat de muziekbusiness misschien wel twee jaar heeft zitten slapen'. "De muziekindustrie heeft te lang niet ingezien wat voor gevaren en wat voor mogelijkheden internet biedt." Ook op een ander punt geeft Slendebroek de critici van de muziekindustrie gelijk: de cd's in Nederland zijn volgens hem te duur geweest. "Dat is een echt Nederlands probleem. In elk gat in Nederland zit een Free Record Shop. De omzet per winkel is daardoor veel lager dan in het buitenland. Daardoor zijn de cd's hier relatief duur." De verantwoordelijkheid voor de dure cd's wijst Slendebroek echter van de hand. "Daar hebben wij niks mee te maken. Gelukkig komt er nu verandering in. Bij MediaMarkt worden cd's al veel goedkoper aangeboden." Volgens Slendebroek is de kritiek op de muziekindustrie te ver doorgeschoten. "Als ik een krant opensla, lees ik dat ik een volgevreten patser ben, een dikke platenbaas. Aan dat beeld hebben we misschien zelf bijgedragen, maar ik zou wel eens willen zien hoe al die journalisten zouden reageren als iemand al hun artikelen jat en een gratis krant maakt met die teksten."