De 25-jarige Brett Mosley uit Denver vertelt in de New York Times over zijn site BuyMyBrokeniPod.com. Hij begon zijn bedrijf een jaar geleden met een oproep voor kapotte iPods. Mosley repareert deze muziekspelers en verkoopt ze online of hij haalt ze uit elkaar voor de onderdelen.

Vuilstort

Inmiddels heet zijn bedrijf BuyMyTronics.com en koopt Mosley ook iPhones en spelcomputers. De komende maanden moeten daar andere telefoontoestellen en laptops bijkomen. Hoewel zijn zaak winstgevend is, gaat het Mosley evenzeer om het milieu, zo beweert hij. "Waarschijnlijk heb ik al duizenden kilo's afval voor de vuilstort behoed".

Door zijn ruime ervaring met het repareren van iPods kent Mosley de zwakke plekken van het apparaat. Volgens hem sneuvelt de harddisk, het duurste onderdeel, het meest, gevolgd door de batterijen en het scherm. Laatstgenoemd onderdeel is ook de zwakste plek van de iPhones die hij onder ogen kreeg.

Mosley is nog niet benaderd door Apple, maar hij vermoedt dat de iPod-producent weinig sympathie voor zijn herstelwerk zal hebben. Volgens hem zijn de apparaten daarom steeds moeilijker open te maken. "Ik denk niet dat ze graag willen dat mensen ze openmaken en zelf repareren. Apple is een bedrijf en dat moet nou eenmaal winst maken, helaas", aldus Mosley.