Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken kondigde deze maand aan dat de VS de controle over domeinen over los gaat laten. Maar een groep Republikeinen ziet dat niet zitten en komt met een wetsvoorstel om "de openheid van internet" te garanderen. Dat moet je namelijk overlaten aan een land dat vrijheid en openheid hoog in het vaandel heeft staan en niet aan autoritaire regimes, aldus de wetgevers.

Geen ITU-controle

"We mogen het internet niet laten verworden tot een Russisch landjepik", stelt Marsha Blackburn, een van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel. De Republikeinen wijzen op landen - zoals China, Rusland en Turkije - die niet wars zijn van een beetje censuur. Ze zijn bang dat bepaalde overheden de openheid van internet zouden kunnen beïnvloeden.

Zes Republikeinen hebben daarom het wetsvoorstel Domain Openness Through Continued Oversight Matters (DOTCOM) ingediend. Het Amerikaanse kabinet wil juist met het loslaten van de ICANN voorkomen dat de ITU de zeggenschap krijgt over de organisatie waardoor landen hun invloed kunnen uitoefenen. Met het huidige plan verandert de ICANN, dat sowieso al internationale stakeholders heeft, in een organisatie zonder overheidstoezicht.

Update 10.19 uur: Twee tekstfouten aangepast.