Een nieuw Amerikaans wetsvoorstel dient als offensief tegen de nieuwe regels rond netneutraliteit die de Amerikaanse telecomwaakhond FCC wil gaan handhaven. Het Republikeinse parlementslid Marsha Blackburn heeft vorige week het wetsvoorstel (PDF) met de curieuze titel 'Internet Freedom Act' ingediend. De FCC-regelgeving rond netneutraliteit is bedoeld om een open internet te garanderen, hoewel de regels in de praktijk weinig toevoegen aan wat de meeste providers al vrijwillig doen.

De Republikeinen zijn echter fel tegenstander van elke vorm van bescherming van netneutraliteit, omdat die de 'vrije markt' zou aantasten. Blackburn noemt de regels een 'hysterische reactie op het hypothetische probleem van concurrentiebeperkend online gedrag'. Blackburn is het Republikeinse hoofd technologiezaken in het Huis van Afgevaardigden. Zeker zestig andere parlementsleden, voornamelijk Republikeinen, hebben bij het indienen hun steun verklaard aan het voorstel, waarover binnenkort wordt gestemd.

Rol Congres, niet FCC

De Internet Freedom Act stelt onder meer dat de regulering van internet de rol is van het Congres en niet van de FCC. Volgens Blackburn is het belangrijk dat het wetsvoorstel snel wordt aangenomen, omdat internet 'de enige sector is die in onze economie groei vertoont'. Ze noemt de FCC bureacratisch 'met een dubieuze jurisdictie en misplaatste motieven'. "Internet moet een vrije markt blijven", aldus Blackburn.

"Alleen het Congres kan de uitdagingen van het internet in goede banen leiden. De FCC en andere federale bureaucratische instanties moeten hun handen van het net af houden." Naast het wetsvoorstel wil ze ook andere maatregelen nemen om de handhaving van de FCC-regelgeving te blokkeren.

'Slappe regelgeving'

De FCC stemde eind december voor handhaving van regels rond netneutraliteit, die tot stand waren gekomen na een flinke lobby door onder meer AT&T. Niet iedereen vindt dat de FCC hiermee te ver gaat, integendeel. Pleitbezorgers van netneutraliteit menen juist dat de regels helemaal niet zoveel voorstellen en dat ze daardoor in de praktijk weinig tot geen bescherming bieden.

Netneutraliteit

Kwesties rond 'netneutraliteit' gaat over het open, wereldwijde karakter van internet. Tal van commerciële netwerken zijn met elkaar verbonden, maar providers zouden beperkingen kunnen opleggen zodat niet alle internetgebruikers overal dezelfde keuzevrijheid wat betreft informatiestromen hebben.