De vorige keer dat we Karmic Koala bekeken hadden we een upgrade gedaan vanuit Ubuntu 9.04. Nu hebben we een heel verse installatie van de rc uitgevoerd om te kijken of dat enig verschil maakt. In de boottijd scheelt het in ieder geval al wel. Was de upgrade zelfs langzamer dan 9.04, de verse installatie deed er minder dan een minuut over om helemaal op te starten. (tegenover 1 minuut 12 van 9.04 en 1 minuut 20 van de upgrade en inclusief het doorlopen van de BIOS)

ext4

De verbetering is toe te schrijven aan het ext4 bestandssysteem dat default met Karmic Koala meekomt. Volgens Mark Shuttleworth moet de boottijd overigens nog veel verder naar beneden, tot een tijd van 10 seconden. Maar daar zullen we minstens nog een half jaar op moeten wachten.

Het nieuwe Software Center hebben we ondertussen wat uitgebreider kunnen bekijken, en we zijn er nog steeds tevreden over. Niet dat het veel meer kan dan het vorige systeem, maar de interface lijkt toch niet wat intuïtiever. Bovendien kun je installeren en zoeken tegelijk. Canonical wil overigens uiteindelijk ook Synaptic en misschien wel de update manager in deze tool integreren. Dat lijkt ons een goed idee. We hebben het altijd wat vreemd gevonden dat daar verschillende tools voor werden geleverd.

Cloud

Een nieuw onderdeel waar we de vorige keer best over te spreken waren was Ubuntu One, het cloud storage systeem waarbij je standaard 2GB aan ruimte krijgt op de servers van Canonical. Gisteren werkte het nog uitstekend, maar vandaag, de dag van de release, krijgen we de melding: “Niet overeenkomstige mogelijkheden”. We hebben een nieuwe client geïnstalleerd en die wordt blijkbaar nog niet ondersteund door de server. Er zal een nieuwe server beschikbaar komen en dan moeten we het nog maar eens proberen. We nemen aan dat die nieuwe server beschikbaar komt voor de release. Er moet vandaag dus nog het een en ander gebeuren.

Over het algemeen ziet Karmic Koala er weer net wat beter uit dan zijn voorganger en lijkt net wat responsiever. Maar de echte test zit natuurlijk in het gebruik. Volgende week weten we meer. Volgende week gaan we ook dieper in op de server-versie. We kijken dan opnieuw hoe je een privé-cloud opzet.

Bron: Techworld