Volgens president Paul Cornier, verantwoordelijk voor producten en technologieën, is Red Hat Enterprise Linux (RHEL) “het resultaat van tien jaar leren en samenwerken.” Comier heeft het OS gepositioneerd als een basis voor toepassing van clouds en vervanging van Windows Server. “Ons doel is om Linux dieper in elke ict-organisatie te planten. Het is een goed product om Windows Server mee te kunnen eroderen”, zegt Comier.

75 procent meer software

RHEL 6 heeft 75 procent meer code dan de vorige versie volgens vice-president Jim Totton. Het bedrijf heeft 1.800 features toegevoegd en meer dan 14.000 bugs gerepareerd.

Red Hat heeft de ontwikkeling gespitst op de verbetering van de Linux-kernel en heeft daar dan ook 3.500 wijzigingen in aangebracht. Er zijn verder diverse nieuwe opties geïntroduceerd in het energiebeheer van het OS op AMD Opteron-processors in de 4000- en 6000-series. Het OS detecteert wanneer de server niet of relatief weinig gebruikt wordt en kan dan componenten uitschakelen, zodat het systeem minder energie verbruikt.

16 TB geheugen

De nieuwe Red Hat Enterprise Linux heeft aardig wat uitbreidingen gekregen, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Zo kan het nu 16 Terabyte aan werkgeheugen adresseren, hoewel geen enkel fysiek systeem dat op dit moment nog aankan.

Ook introduceert RHEL 6 NUMA (Non-Uniform Memory Access) voor multiprocessorsystemen en clustering. Daardoor kan de kernel omgaan met de gescheiden geheugenbronnen van verschillende processors tegelijk. Deze feature is nodig voor nieuwe milticore- en multinode-systemen, zegt platformtopman Totton van Red Hat.