In 2003 begon de Recording Industry Association of America (RIAA) een grootschalig juridisch offensief om het illegaal kopiëren van muziek tegen gaan. Zo'n 35.000 downloaders werden aangeklaagd en wie een juridische schikking weigerde, werd voor de rechter gesleept. Deze agressieve tactiek moest andere downloaders bang maken, maar volgens de Wall Street Journal zal de RIAA deze strategie binnenkort verlaten.

In plaats daarvan wil de RIAA samenwerken met internetproviders. Providers ontvangen een een email wanneer de branche-associatie merkt dat een gebruiker op grote schaal muziek aanbiedt. De ISP zal vervolgens de uploader waarschuwen met het verzoek om het illegaal gedrag te staken. Als de klant volhard in de schending van auteursrechten volgen meer waarschuwingen, kan de internetverbinding worden afgeknepen en als uiterste strafmaatregel wordt de verbinding volledig verbroken.

De RIAA bevestigde de plannen tegenover de Wall Street Journal. Er zouden al overeenkomsten zijn met diverse providers, maar de RIAA wil nog geen namen noemen.

Onrust

Het grote aantal juridische procedures van de RIAA heeft de afgelopen jaren veel onrust gezaaid. De RIAA is ervan beschuldigd dat het bij zijn zoektocht naar illegale uploaders zelf de wet heeft overtreden, en daarnaast beging de groep diverse pijnlijke flaters waarbij grootmoeders of gehandicapten zonder internetabonnement valselijk werden beschuldigd.

Frankrijk

De nieuwe aanpak doet sterk denken aan een Franse wet waarbij providers de internetverbinding van piraten verbreken. Frankrijk heeft zonder succes geprobeerd om zijn regels te exporteren naar Europa.