Volgens de RIAA stelt Google kunstmatige limieten in op het aantal verzoeken dat rechthebbenden kunnen doen om materiaal dat auteursrechten schendt te identificeren en dan te verwijderen uit de zoekresultaten. "Het aantal verzoeken dat Google toestaat is miniscuul, zeker als je bedenkt dat Google meer dan 3 miljard zoekacties per dag verwerkt," schrijft de RIAA in een weblogbericht.

Google zou ook het dagelijks aantal url's voor takedown-verzoeken die rechthebbenden kunnen maken via een geautomatiseerde tool beperken. Google doet volgens de RIAA ook niets om het automatisch aanmaken van nieuwe links met auteursrechtschendende bestanden tegen te gaan.

Google ontkent dat het een echte limiet oplegt aan het aantal DMCA-verzoeken die een rechthebbende kan insturen. "We hebben wel technische waarborgen ingesteld om te voorkomen dat ons systemen per ongeluk overbelast raken", laat Google aan Webwereld weten.

Microsoft vóór de RIAA

De RIAA reageert met zijn bericht op het rapport dat Google deze week vrijgaf met statistieken over verzoeken door rechthebbenden. In dit zogeheten Transparency Report staat dat het bedrijf wekelijks ruim 250.000 verzoeken van rechthebbenden krijgt om url's uit de zoekindex te verwijderen.

Afgelopen maand kwamen er ruim 1,2 miljoen verzoeken binnen, waarvan 540.000 afkomstig van Microsoft. Het aantal verzoeken is de afgelopen drie jaar enorm gestegen. In 2009 kreeg Google in een jaar tijd even veel verzoeken als nu per week. Na Microsoft zijn achtereenvolgens NBC Universal en de RIAA verantwoordelijk voor de meeste blokkeerverzoeken die binnenkomen bij Google.

Kritiek en lof

De RIAA vindt het rapport van de zoekreus en YouTube-eigenaar misleidend. "Als Google echt wil dat zijn zoekresultaten mensen niet doorsturen naar materiaal dat auteursrechten schendt, dan kan het bedrijf zelf veel meer doen om dit tegen te gaan." De Electronic Frontier Foundation (EFF) uitte afgelopen week wel lof voor het Google-rapport, omdat het meer duidelijkheid geeft over het gedrag van grote rechthebbenden.

UPDATE 16.50 Reactie Google over 'technische waarborgen tegen overbelasting' toegevoegd.