De Recording Industry Association of America (RIAA) die de vijf grootste platenlabels vertegenwoordigt, meldt dat er in de eerste zes maanden voor 398,1 miljoen stuks aan cd's, dvd's en muziekvideo's is verkocht. Dat is 10 procent minder dan in de eerste helft van 2001. De verkoop van cd's daalde in het eerste halfjaar met 7,2 procent tot 369,1 miljoen stuks, schrijft The Wall Street Journal. Volgens de RIAA zijn vooral de mensen die muziek van internet downloaden de oorzaak van de tegenvallende daling. Een en ander zou bevestigd worden door onderzoeksbureau Hart Research. Toch zegt slechts de helft van de ondervraagden dat zij muziek via internet hebben binnengehaald, dat is gelijk met voorgaande jaren. Hieruit zou opgemaakt kunnen worden dat de mensen die muziek downloaden dat vaker doen dan voorgaande jaren en dat het aantal mensen dat mp3-bestanden binnenhaalt dus niet echt stijgt. Een onderzoek van de RIAA zelf lijkt dit beeld te bevestigen.

Malaise

Over het verband tussen de cd-verkoop en het downloaden van mp3-tjes is al veel gezegd en geschreven. Onlangs meldde Forrester nog dat het downloaden juist positief is voor de muziekindustrie. Het is volgens Forrester aannemelijker dat 'de algehele economische malaise' tot de verkoopdaling heeft geleid. Volgens Forrester bieden de beschikbare betaalde muzieksites nog lang niet wat de consument wil, namelijk ruime muziekkeuze. En dat vindt de consument vooralsnog wel bij de peer-to-peerprogramma's als Kazaa en Morpheus.

Spa blauw

Toch gelooft Geoff Garin van Hart Research in het succes van betaalde muziekdiensten. "Het is net als met Spa blauw, waarom zou je water in een fles kopen als je het veel goedkoper uit je eigen kraan kunt tappen?", zo vraagt hij zich af op Wired.com. "Toch is water uit de fles een succes." Vorige week kwam de Nederlandse organisatie voor de muziekindustrie, NVPI, met soortgelijke cijfers. In Nederland is de cd-verkoop in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 14 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Ook hier werd het illegale downloaden als schuldige aangewezen.