De Amerikaanse muziekindustrievereniging RIAA neemt een Nederlandse website met torrents op de korrel. De website jou-site.me deelt links naar auteursrechtelijk beschermde informatie, maar de WHOIS-gegevens liggen in de kluis van Whoisguard.com. Alleen de privacygarantie van deze organisatie gaat ook maar zo ver, want een rechter dwingt het bedrijf de gegevens de onthullen.

Links naar beschermd materiaal

De gewraakte website meldt op de voorpagina dat bestanden die worden getoond niet te vinden zijn op deze server. Gebruikers van de site plaatsen zelf links naar content. In een baanbrekend vonnis besloot de Nederlandse rechtbank vorige maand dat ook het plaatsen van links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal in bepaalde gevallen verboden is.

De rechtbank van de District of Columbia draagt Whoisguard.com op de persoonsgegevens van de hoster op te hoesten. Het gaat daarbij om informatie waarmee de identiteit van de sitebeheerder kan worden achterhaald, zoals het ip-adres en het e-mailadres. De deadline daarvoor is reeds verstreken. Webwereld heeft vragen uitstaan bij whoisguard.com.

Verzoek BREIN?

De site Torrentfreak oppert dat de Amerikaanse auteursrechtenorganisatie op verzoek van BREIN handelt. Deze gegevens zijn niet via de Nederlandse rechtbank te achterhalen en alleen belanghebbende partijen kunnen aankloppen bij de Amerikaanse rechter. Het zou daarom makkelijker zijn de RIAA in te schakelen. De Nederlandse piraterijbestrijder was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.