Volgens de Amerikaanse muziekindustrie schendt XM met de door Pioneer vervaardigde Inno het auteursrecht. De Inno slaat muziek van het radiostation van XM op en verdeelt het in tracks. De RIAA wil met de rechtszaak een vergoeding van 150.000 dollar afdwingen voor elk nummer dat met de Inno is opgeslagen.

XM stelt ter verdediging dat de nummers die op het apparaat worden opgeslagen niet verplaatst kunnen worden en slechts zijn te beluisteren voor de duur van het abonnement op de dienst. Het bedrijf vergelijkt de Inno met het opnemen van radio-uitzendingen op een cassetterecorder, dat ook decennia lang werd toegestaan.

De RIAA, die de belangen vertegenwoordigt van platenlabels als Sony BMG, Warner en EMI, vergelijkt de Inno-dienst met Apple's Itunes. Volgens XM klopt die vergelijking niet omdat luisteraars niet on demand muziek kunnen kiezen en downloaden, zo meldt de BBC

Onlangs kwam XM-rivaal Sirius Satellite Radio met de RIAA overeen dat er licentiekosten betaald worden voor de vergelijkbare S50-dienst van het satellietradiostation. De rechtszaak tegen XM volgt op afgebroken onderhandelingen tussen het bedrijf en de RIAA over licentieovereenkomsten. De RIAA en XM onderhandelen inmiddels opnieuw over royalty-contracten voor radio-uitzendingen.