Windows-topman Steven Sinofsky verzekert in een blogpost dat het bedrijf dit besluit niet lichtvaardig heeft genomen. Het aanhouden van de oude interface naast de nieuwe ribbon zou simpelweg te veel ontwikkelwerk met zich meebrengen.

Beperken en vervuilen

Daarnaast zou het behouden van die compatibiliteit de evolutie van de nieuwe interface beperken. Op termijn zou dit ook nog eens de oude interface vervuilen met later toegevoegde (backported) functies op niet-logische plaatsen. Sinofsky geeft wel aan dat behoud van de oude user interface het meest algemene verzoek is dat gebruikers indienen bij herontwerp.

  1. De nieuwe ribbon-interface in Windows 8.
  2. Het tabblad Home bevat de meestgebruikte (volgens Microsoft 84 procent) commando's.
  3. Microsoft heeft het gebruik van functies gemeten, wat deze zogeheten heatmap oplevert.
  4. Geheel nieuw is het tabblad om bestanden te delen, wat naast e-mailen ook inpakken (comprimeren) en branden op cd of dvd omvat.
  5. De weergave van bestanden kan worden aangepast via het View-tabblad.
  6. Een uitklapmenu voorziet in aanpassing van het navigatiepaneel.
  7. Het menu Bestand geeft ook snel toegang tot een commandoprompt.
  8. Veel van de ribbon-functies zijn afhankelijk van de 'context'; de soort bestanden die de Verkenner op een gegeven moment toont. Of de taken, zoals zoeken.
  9. Windows 8 krijgt ook meer snelkoppelingen voor toetsenborden. De ongeveer 200 opties in de ribbon hebben allemaal een shortcut zodat ze ook met een toetsaanslag zijn te gebruiken.