Met overweldigende meerderheid stemde de juridische commissie van het Europees Parlement (EP) voor een herstart van de procedure rond softwarepatenten. Er moet nu een nieuwe richtlijn worden opgesteld en aan de europarlementariërs worden voorgelegd. Nog niet eerder in de Europese geschiedenis is dit voorgekomen. De herstart is een tegenslag voor Charles McCreevy, eurocommissaris voor de interne markt, die woensdagochtend nog verkondigde dat het voorstel uiteindelijk zou worden aangenomen. De voorgestelde richtlijn was al tijden een doorn in het oog van het EP, dat in eerste lezing het voorstel torpedeerde met allerhande amendementen. Het doel was te voorkomen dat zakelijke ideeën en pure software zouden leiden tot octrooien. De meeste van de voorgestelde wijzigingen werden echter niet in het definitieve stuk opgenomen, waardoor het EP zich gepasseerd voelde.

Omstreden

De richtlijn werd in veel landen met kritiek ontvangen. In Nederland leidde het ondersteunen van het voorstel door minister Brinkhorst (Economische Zaken) tot stevige kritiek omdat de bewindvoerder de kamer foutief had geïnformeerd. Nadat Brinkhorst beloofde zich in de toekomst te onthouden van stem, volgden nog twee debatten om er op toe te zien dat de minister en zijn staatssecretaris niet hun boekje te buiten zouden gaan. Vorige week wilden diverse partijen in een spoeddebat de motie tot herstart ondersteunen en vroeg staatssecretaris Van Gennip te vragen te wachten op het EP en de richtlijn niet overhaast aan te nemen. Bij stemming staakten de stemmen met 75 tegen 75, waarna hoofdelijke stemming volgde. Het verzoek werd uiteindelijk met 2 stemmen verschil afgewezen.

Christen Democraten

Een opmerkelijke rol in het verhaal is weggelegd voor de Christen Democraten, die in Nederland fel tegenstander van een herstart waren. Volgens CDA-kamerlid Hessels zou ook in Europa de herstart door zijn Europese partij niet worden ondersteund. "De EVP-coördinator inzake softwarepatenten, de heer Lehne, is verklaard tegenstander van een herstartmotie. Bert Doorn. de Nederlandse EVP (lees: CDA) woordvoerder in het EP, volgt hem hierin", aldus Hessels eerder tegenover Webwereld. Hoewel er volgens Hessels dus geen sprake van verschil zou bestaan tussen de visie van de Christen Democraten in het EP en de Tweede Kamer, steunde het EVP (Europese Volkspartij en Europese Democraten) de motie tot herstart uiteindelijk wel. De Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) is blij met de beslissing. "We hebben deze overwinning voor de democratie te danken aan de leden van het Europees Parlement", zegt Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van FFII Nederland. "Vandaag hebben ze bewezen echt te luisteren naar de zorgen van de Europese burgers. Natuurlijk zouden we al de Europeanen willen bedanken die hun stem hebben laten horen in dit debat. Ik ben er zeker van dat zonder hun indrukwekkende steun voor een innovatief klimaat dat bevrijd is van softwarepatenten, deze stap niet mogelijk geweest was."